Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nden Yunus Özdaş, Yalova İl Müftü Yardımcısı Ayşe Betül Balıkçı ve Eğitici Sosyal Hizmet Uzmanı Selva Şengül tarafından verilen “Evlilik Öncesi Eğitim” semineri 18 Temmuz 2018 tarihinde Çınarcık Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Düzenlenen seminerde aile içi ilişkilerin sağlıklı devamı yönünde yapılabileceklere yönelik bilgilendirmeler yapılarak; iletişim süreci ve problem çözme becerileri hakkında farkındalık sağlanması konularında paylaşımda bulunuldu.

Eşler arası iletişimin çok büyük bir önem taşıdığına dikkat çekilen seminerde şu bilgiler paylaşıldı, “Çiftler başlangıçta kendi bildikleri tüm yöntemleri kullanarak kendilerini anlatmaya çalışırlar. Bu çabaların çoğu hayalkırıklığı ile sonuçlanır. Anlaşılamayacaklarını düşünen eşler, çoğu zaman konuşmaktan kaçınır, sorun çıkmasın diye çoğu konudaki istek, ihtiyaç veya beklentilerini bile dile getirmezler. Çiftlerin evlilik ilişkilerindeki doyumsuzlukları ve birbirlerine karşı biriktirdikleri öfkeleri uzaklaşmalarına neden olur.  Boşanma düşünceleri akıllarından geçmeye başlayabilir. Eşlerini anlamadıklarını dile getirenler de olsa da çoğunlukla şikayet anlaşılmamaktır. Anlamak ve anlaşılmak bu kadar zorken, çiftler hiç denemedikleri bazı yolları terapide öğrenme fırsatı elde ederler.

Eşler birbirlerini çoğunlukla karşı tarafa verecekleri cevapları düşünerek dinlerler. Çünkü kendilerini suçlanmış hissederler. Beynimiz çok hassas bir organımızdır, sürekli dış dünyadan bize gelecek olan tehtit sinyallerini tarar durur. Beyin suçlanmayı büyük bir tehtit olarak algılar ve buna karşı otomatik olarak savunmaya geçer. Karşı tarafı suçlayarak konuşmaya başladığımız anda anlaşılma yollarını tamamen kapatmış oluyoruz. Bu nedenle ilk adım suçlamadan kendini ifade etme becerisini kazanmaktır. Suçlama diliyle konuşma alışkanlığını düzeltmek biraz zaman ve çaba gerektirmektedir.

Sıklıkla yapılan ikinci iletişim hatası, akıl okumaktır, tahminde bulunmaktır. Çoğunlukla eşler birbirlerini çok iyi tanıdığını düşünür ve bu nedenle eşlerinin duygu ve düşünceleriyle ilgili tahminlerde bulunurlar ve tahminlerinin doğru olup olmadığını eşlerine sorup teyit etme gereği duymazlar. Basit bir günlük konuşmada bile ne kadar çok şeyi yanlış anladıklarını terapi odasındaki bir egzersizde keşfettiklerinde şaşırırlar.

Eşlerden biri bile duygu ve düşüncelerini açma konusunda iyi değilse, sağlıklı iletişim olanağı epeyce azalmaktadır. Duygu ve düşüncelerini açma konusunda isteksiz olan eşlerin bile bu konuda istekli hale getirmenin yolları vardır. Bunu yapmak için ilk adım güvende hissetmelerini sağlamaktır. Güvenli bir ilişki kurmak bazı becerilerin kazanımını gerektirmektedir. Birbirlerinin doğru noktalarına, doğru bir üslupla basmayı öğrenen çiftler için güvenli bir ilişki kurmak mümkün olmaktadır”

Çınarcık Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirilen seminerin katılamayanlar için önümüzdeki günlerde bir kez daha gerçekleştirileceği de duyuruldu.

Editör: TE Bilişim