Konferansın açılış konuşmasını yapan Yalova Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü Hüseyin Çiçek, ilkini gerçekleştirdikleri bu işbirliği konferansının amacının Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve ilgili kuruluşların teşviklerinin tanıtılarak, Yalova’nın teşviklerden maksimum düzeyde faydalanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Niyazi Eruslu da sanayi-üniversite işbirliğinin önemine vurgu yaparak, üniversite-sanayi işbirliğinin amacının bölgedeki işyerleri ile ilgili problemleri çözerek sanayi üniversite işbirliğini sağlamak olduğunu söyledi. Rektör Eruslu;  “YTSO, Üniversite ve il müdürlüğü olarak birlikte hareket ederek sonuç üretmek istiyoruz, problemler ancak iletişimle çözülür. Düzenlenen raporların faydası olmaz. Ancak üniversitedeki öğretim üyesinin iş yerine giderek devletin vermiş olduğu teşvikleri anlatmak suretiyle başarıya ulaşılabilir” dedi. Eruslu, üniversite olarak her zaman çözüme yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Üniversite-Sanayi İşbirliği konferansının protokol konuşmaları bölümünde söz alan Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer de küreselleşen ve globalleşen dünyada rekabetin sanayinin olmazsa olmazı haline geldiğine vurgu yaparak, AR-GE ve az maliyetli istihdamı arttıran ileri teknoloji kullanan ürünlerle ekonomide rekabet edilebileceğini söyledi. Bilim nerede ise sermaye nerede ise bir araya gelinerek üretim süreçlerinin geliştirilebileceğini belirten Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, bilimin güç olduğunu ve kim ne derse desin bunu hiç kimsenin inkar edecek durumda olmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından Üniversite-Sanayi İşbirliği Konferansının ikinci bölümünde Uzman Ömer Kaan Aydın tarafından tekno girişim sermaye desteği hakkında sunum gerçekleştirildi.

San-Tez programıyla ilgili bilgilendirmede bulunan Aydın, San-Tez’in 2006’dan bu yana verilen bir program olduğunu belirterek, programın amaçları hakkında şu bilgilendirmede bulundu:  “Sanayiye yönelik Ar-GE  personeli  sayısının arttırılması, sanayinin rekabet gücünün yükseltilmesi, akademik bilginin ticarileşmesi, yeni ve yenilikçi şirketlerin yaratılması, üniversite sanayi ve kamu işbirliğinin sağlanmasıdır”

Tüm yerleşik işletmelerin San-Tez desteğinden yararlanabileceğinin altını çizen uzman Ömer Kaan Aydın, program için yılda iki kez 15 Mart ve 15 Temmuza kadar başvuruda bulunulabileceğini söyledi. Aydın, programla geri dönüşümsüz Bakanlık tarafından yüzde 75 destek sağlandığını da sözlerine ekledi.

Üniversite-Sanayi işbirliği konferansının son bölümünde ise KOSGEB destekleri ve başvurularıyla ilgili bilgilendirmede bulunuldu.

Editör: TE Bilişim