Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Kalkınma Bakanlığı’nın işbirliğiyle hayata geçirilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamındaki çalışma toplantısı, Yalova Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Program kapsamında ihtisaslaşacağı alanları, “sağlık turizmi”, “bahçe ve süs bitkileri”, “gemi inşaatı” ve “kimya sanayii” olarak beyan eden Yalova Üniversitesi, bu alanlarda faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Üniversite ve sanayi işbirliği konusunda önemli bir adım olan toplantıya, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel’in yanı sıra ilçe belediye başkanları, il müdürleri, Yalova Üniversitesi akademisyenleri, kamu kuruluşlarının ve iş dünyasının önemli isimleri de katıldı.   

“Ciddi Mesafeler Kaydettik”

Açılış konuşmasında üniversite ve sanayi işbirliğinin önemine vurgu yapan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Bilim ve iş dünyasının enerjilerini birleştirerek çalışması, gelişme ve kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Bu açıdan üniversite ile endüstriyel girişimin bir araya gelmesi ülke yararına değer üretmenin önünü açmaktadır. Biz Yalova Üniversitesi olarak, oldukça genç olmamızın yanı sıra hem yöresel hem de coğrafi anlamda büyük bir potansiyele sahibiz. Ülkemizin kalbi olan bir coğrafyadaki üniversitemizin, daha iyi imkanlara sahip olması gerekiyor. Bu kapsamda üniversitemizin cazibesi ve kabul edilebilirliğini yükseltmek için ciddi bir çalışma başlattık ve kısa sürede ciddi mesafeler kaydettik” diye konuştu.

“Sahaya İnen Bir Üniversite”

Yalova Üniversitesi olarak sahaya inen ve ülkenin geleceğine yön veren bir üniversite olmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Cebeci, “Sektör temsilcilerimizle hangi alanlarda işbirliği yapabileceğimizi ve sektörlerin de üniversiteye hem staj hem de istihdam anlamında nasıl katkı sağlayabileceği konularında fikir alışverişi yapmak istiyoruz. Bu konuları belirlerken masa başında fikir yürütmek yerine bölgesel kalkınmanın dinamizmi olan sektör temsilcilerimizin görüşlerini almayı önemsiyoruz. Çünkü sahaya inen, ülkenin geleceğine yön veren ve katkı sağlayan bir üniversite olmak istiyoruz” dedi.

“Görüşlerinizi Önemsiyoruz”

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Suat Cebeci, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 pilot üniversitenin program kapsamına alınmasından sonra YÖK de 37 üniversite belirleyerek bir çağrıda bulundu. Bu 37 üniversiteden aralarında Yalova Üniversitesi’nin de bulunduğu 32 üniversite çağrıya olumlu cevap vererek ihtisaslaşmayı planladıkları alanları beyan etti. Biz Yalova Üniversitesi olarak bölgemizin gelişen sektörlerini dikkate alarak 4 alanda ihtisaslaşacağımızı söyledik. Buna ilişkin raporumuzu ve bu toplantıdan çıkacak sonuçları, 8 Haziran’da YÖK’e teslim edeceğiz. Bu raporları oluştururken sizlerin de görüşlerinizi önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Üniversitemize Sahip Çıkmalıyız”

Yalova Üniversitesi’nin, Yalova açısından büyük önem taşıdığını belirten Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, üniversiteye sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Birebir ilişkileri geliştirerek üniversite ve sanayiyi buluşturmak gerektiğini belirten Vali Yılmaz, “Türkiye’nin üretim anlamında kalbi olan üç metropolün ortasında bulunan ilimiz, tarım, turizm, sanayi ve eğitim altyapısıyla bu üç ilin, gücüne güç katacak bir potansiyele sahiptir. Genç bir üniversite olan Yalova Üniversitesi de bir taraftan kendisini toparlamaya çalışırken diğer taraftan YÖK’ün tasarrufu çerçevesinde geleceğine yönelik bir karar vermeye gayret ediyor. Eğitim camiasının da talep ettiği üzere öğrenci sayısını birden arttırmaktan ziyade doğru bölümleri açarak nitelikli bir şekilde ilerlemeliyiz. Bu açıdan Yalova Üniversitesi’nin de kendi yöresine katkıda bulunan bir rol üstlenmesi gerekiyor. İlimizde tek üniversitemiz var ve bu açıdan üniversitemize sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

“50 Bin İlave İstihdam”

Yalova’nın coğrafi açıdan en küçük il olmasına rağmen tarım, sanayi ve turizm anlamında ülke ekonomisine katkı sağladığını belirten Vali Tuğba Yılmaz, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) faaliyete geçmesiyle 50 bin yeni istihdamın önünün açılacağını söyledi. Tarımdan sağlık turizmine, sanayiden süs bitkilerine kadar geniş bir yelpazede üretim yapıldığını belirten Vali Yılmaz, “Yalova, coğrafi açıdan en küçük vilayet ve ilimizin yüzde 60’ı orman, yüzde 27’si ise tarım arazisinden oluşuyor. Bu açıdan sınırlı alanda sağladığımız katma değer büyük anlam ifade ediyor. Yalova’nın potansiyeli, ciddi yatırımların yapılmasıyla birlikte her geçen gün daha ileri bir noktaya gelecek. Özellikle OSB’lerin de faaliyete geçmesiyle beraber ilave 50 bin istihdam sağlanacak. Önümüzdeki aylarda bir OSB faaliyete geçecek. Diğer bir OSB, 2 yıl içinde üretim yapacak. Yerli otomobilin hayata geçirilmesiyle birlikte ona yan sanayi sağlayacak bir OSB daha olacak. Tarım, turizm, eğitim ve sanayi sektörlerine doğru yatırımlar yapıldığı takdirde Yalova, beklenin ötesinde bir gelişme gösterecek” dedi.

Katılımcılar Görüşlerini Paylaştı

Açılış konuşmalarının ardından Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ümit Ünver, Yalova’daki sektörlerin mevcut durumu, Yalova Üniversitesi’nin mevcut imkânları ve üniversite-sanayi işbirliği faaliyetlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından ise Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci moderatörlüğünde tartışma bölümüne geçilerek sektör temsilcilerinin görüşlerine yer verildi. Sektör temsilcilerinin, üniversite mezunu ve yabancı dil bilen personel arayışına vurgu yapılan toplantıda, fiziki mekan ihtiyacı da öne çıktı.

Sektör temsilcilerinin görüşlerinin ardından bir değerlendirme yapan Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “Yalova Üniversitesi’nin fiziki altyapısını ve yurt ihtiyaçlarını tamamlayarak geçen zamanın telafisini yapmış olacağız. Yeni fakültelerin açılması konusunda sektör temsilcilerimizin fikirlerini önemsiyoruz. Yeni bir alan tahsisinin ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdu yapmayı planlıyoruz. Bu konuda da çabalarımızı sürdürüyoruz. Yalova’daki iş kollarımızın pek çoğu ihracat yapan sektörler olduğu için yabancı dil bilen personel araması da çok doğal” dedi.

Editör: TE Bilişim