Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yalova Şube Müdürlüğü, Yalova’da ekoköy olma özelliği taşıyan köyler hakkında görüş alışverişinde bulunulması için bir araya geldi. Daha önce Yalova’nın eko köy olma özelliği olarak Güney Köyün açıklandığı toplantının ardından bir kez daha toplantı düzenlenerek Yalova’nın ikinci “Eko Köyü” olarak Armutlu’nun Fıstıklı köyü olarak belirlendi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürü Nevzat Alğan başkanlığında yapılan toplantıya Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ergün Demirhan, şube müdürleri ve STK temsilcileri katıldı. Alğan, burada yaptığı konuşmada, ekoköyün belli bir coğrafi bölgeye, o bölgenin doğal çevresine, orada yaşayan toplumun kültürel, tarihsel ve yaşayan kimliğine odaklı; bunları ortaya çıkarmayı, anlamlandırmayı, korumayı ve sürdürülebilir gelişim için toplumun hizmetine sunmayı amaçlayan bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Nevzat Alğan, ekoköy olunması için gereken özellikler konusunda şunları söyledi: "Yörede yerel mimariyi yansıtan evlerin bulunması, yerel tarım ve hayvancılığın devam ettirilmesi, unutulmaya yüz tutmuş yerel el sanatlarının bulunması veya devam ettirilmesi, geleneksel köy kültürünün devam ettirilmesi kriterlerine uygun olması gerekiyor"
Toplantıda, ekoköy kriterlerine en uygun köylerin Güneyköy ile Fıstıklı olduğu ve çalışmaların bu yönde başlatılması gerektiği görüşünde birleşildi.
Armutlu'nun Fıstıklı Köyü
Yalova’ya bağlı olmasına karşın Yalovalıların pek bilmediği Armutlu ilçemize bağlı Fıstıklı Köyü, doğal güzelliği ve altın sarısı kumsalıyla, yazlıkçı ve günü birlikçi turistlerin ilgi odağı oluyor.   Sırtını  ormanlara yaslayıp yüzünü de denize  dönen Fıstıklı köyü tertemiz denizi, şirin köy yolları ile büyük bir tatil köyü görünümünde. Yalova’ya 63, Armutlu ilçesine 8, Gemlik’e ise  35 Kilometre uzaklıkta bulunan Fıstıklı köyü, kamping alanları ile turizm hareketliliğinin yaşandığı önemli bir sayfiye köyü.
Yaklaşık bin 500 kişinin yaşadığı Fıstıklı köyü, köyde bulunan fıstık ağaçlarından adını alırken, balıkçılık ve zeytincilik ile geçimini sağlayan köylüler, artık turizmcilikle uğraşmaya başladılar. Temiz denizi ve sahili ile Mavi Bayrak çalışmalarını başlatan Fıstıklı, Armutlu Körfezinin en büyük balıkçı köyü olma unvanına da sahip. Köy son zamanlarda  otel, motel, pansiyonları ile de adını duyurmaya başladı. 
Editör: TE Bilişim