42 ortaklı kümelenme modeli ile oluşturulan ve çiçekçilik alanında bu modelle oluşturulan Türkiye'de ki tek şirket olma özelliğine sahip olan Yalova Garden A.Ş TİGEM arazisindeki altyapı çalışmasının tamamlandığını duyurdu. Çalışmaları an be an yerinde takip eden Yalova Garden A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul alt yapı çalışmalarının tamamlandığını üst yapı çalışmalarına başlandığını dile getirdi. Konuyla ilgili bilgi veren Okul, "2013 yılının Şubat ayı itibarı ile araziyi teslim aldık. O günden beride arazinin altyapı çalışmaları ile uğraşıyoruz. Bugün itibarı ile çalışmalar tamamlandı. Arazide 44 adet üretim parseli var. Bugün itibarı ile 14-15'i kurulum çalışmalarına başladı. 30 adet firmada yazın yatırıma başlayacak.Bizim TİGEM'e proje taahhüdümüz 3 yılı. Biz ilk bir yılda proje taahhüdümüz olan 12 milyon TL'yi yatırdık. Onlarda tespitlerini yaptılar. Bundan sonra 2 yıllık proje hedefimizde olan kısmın zaten çoğunu firmalar tamamlayacak. 2014 yılında arazi ile ilgili çok fazla yatırım yapılacak bir şey kalmayacak. Daha erken bitirebilirdik ama arazi ile ilgili alt yapı sorunları yaşadık. Bu da 2-2.5 aylık bir gecikme yaşanmasına neden oldu. Arazi büyük yaklaşık bin 541 dönüm arazinin 950 dönümünü yeniden dizayn ettik" dedi.

Dev Havuz Tamamlandı

Yatırımdaki en önemli konuların başını çeken su rezervi konusunda ki en büyük adım olarak gösterilen 55 bin tonluk dev havuz ise tamamlandı. Özellikle kuraklıkla boğuşan Yalova'da olası bir su sorununun ortaya çıkması durumunda yatırımın etkilenmemesi için gerekli önlemlerde alındı. Bu konuda ise Okul şu bilgileri verdi;
"Biz daha bu yatırımın proje aşamasında susuzlukla ilgili öngörüleri ortaya koyduk. Buna bağlı olarak da alanda 55 bin tonluk bir su havuzu yaptık. Havuz tamamlanarak hizmete girdi. Suyu tek merkezden alana dağıtacağız. Yaklaşık 3 bin, 3 bin 500 ton gibi bu alanda su sarfiyatı olacak. Bize arazinin içinden geçen derenin suyu yetiyor. Barajda deredeki canlılığı korumak adına günde 12 bin ton su salıyor. Bu DSİ onaylı bir rakam. Bu su bize yetse de ne olur olmaz diye kuraklık olmasını da göz önünde bulundurarak gerekli planlamaları yaptık. TİGEM'in arazide ruhsatlı bir sondaj kuyusu vardı. Bu kuyuyu bulup temizlettik ancak içindeki su tuzlu çıktı. Bizim ihtiyacımıza cevap verecek kriterde bir su değildi. Bu suyu bir işlemden daha geçirip kullanabiliriz. Yine hemen yan tarafımızda bulunan Arıtma Tesisinden çıkan suyu da bir işlemden geçirip kullanabiliriz. DSİ'ye başvurduk ve barajdan araziye direkt bir hat almak istedik. Ama oradan her hangi bir sonuç henüz çıkmış değil. Bizim şu anda arazide her hangi bir su sorunumuz zaten yok. Bütün su kaynakları kurusa bile arazi içerisinde oluşturulan havuzdaki su bize 15 gün yetiyor ki, bu süre zarfında mutlaka gerekli önlemleri alırız"

 

Editör: TE Bilişim