Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, içeriğinde bilişim teknolojileri girişimcileri, ileri kalıpçılık girişimcileri ve karbon elyaf girişimcileri olması planlanan teklifle ilgili olarak Bilişim OSB Müteşebbis Heyeti’nin onay verdiğini açıkladı. Başkan Koçal, 70 firmanın bir araya gelerek Bilişim OSB kapsamında gerçekleştirmek istediği proje için önümüzdeki günlerde Bilişim OSB’de payı olan İl Genel Meclisi ve YTSO’nun kendi meclislerinde alacağı kararlarla katılımlarının şekilleneceğini, Yalova Belediyesi’nin de bu bölgede bulunan bir arazisini satarak projeye ortak olacağını açıkladı.

500 milyon dolarlık katkı sağlayacak

Proje ile asgari yüzölçümüne sahip 3000m3 yüzölçümüne sahip 70 yatırım parseli oluşturulması ve bu yatırımcı firmaların OSB alt ve üst yapısı ile kamulaştırmada ve kendi parsellerinde kuracakları işletmeler ile toplamda 350 milyon USD yatırım yapmaları planlanıyor. Projenin direk olarak 3 bin, dolaylı olarak 5 bin olmak üzere toplamda 8 bin kişiye istihdam sağlayacağı, bölge ekonomisine katkısının direk olarak 500 milyon USD, dolaylı olarak 250 milyon USD olacağı belirtiliyor.

“Türkiye’nin ilk inovasyon merkezi olacak”

Koçal, Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) tarafından Yalova'da hayata geçirilmesi için protokol aşamasına gelinen Kalıp Sanayi OSB içerisinde Türkiye'nin ilk Dünya'nın ise 3ncü İnovasyon Merkezi oluşturulacağını kaydetti. Yalova Belediyesi tarafından oluşturulmak istenen Bilişim OSB  Kocaeli'nde hayata geçince proje rafa kaldırılmıştı. Bu projenin hayata geçirileceği alana ise geçtiğimiz günlerde UKUB talip olduğunu duyurmuştu.

Bilişim OSB Müteşebbis Heyeti'nde yer alan Yalova Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) yetkilileri ile UKUB yetkilileri arasında yapılan görüşmede görüş birliğine varıldı. Projenin detaylarını inceleyen Bilişim OSB müteşebbis heyeti adına bir basın toplantısı düzenleyen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal Yalova'ya yılın ilk müjdesini verdi.

Kalıp Sanayi OSB içerisinde bir İnovasyon Merkezi'nin de yer alacağını dile getiren Koçal, "Bilişim OSB'nin yerinde hayata geçecek olan Kalıp Sanayi OSB için protokol aşamasına gelindi. Bu proje içerisinde Bilişim OSB ruhuna uygun bir alt proje de yer alacak. Türkiye'nin ilk İtalya ve Portekiz'in ardından Dünya'nın 3.ncü İnovasyon Merkezi'de bu OSB içerisinde hayat bulacak. Burada Kalıp Sanayisine gelişmişi yan sanayi üretiminin yanı sıra Karbon Elyaf konusunda da gelişmişi malzeme üretimi gerçekleştirilecek. Bu İnovasyon Merkezi ile Bilişim OSB anlayışı Kalıp Sanayicileri OSB ile bütünleşmiş olacak" dedi.

“Bilişim OSB Müteşebbisleri mutlaka yer almalı”

Bilişim OSB Müteşebbis üyelerinin mutlaka bu Kalıp Sanayicileri OSB ve İnovasyon Merkezi içerisinde yer alması gerektiğine de dikkat çeken Koçal, "Biz Belediye olarak bu süreçte yer almak istiyoruz. Bu oluşumda ne kadar bir payla bulunacağımız ise Bilişim OSB Müteşebbis heyetindeki diğer üyelerin kararları ile betleşecek. Biz İl Özel İdaresi, YTSO ve Yalova Belediyesi'nin proje içerisinde 1'er payla yer almasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Ancak İl Özel İdaresi ve YTSO kendi meclislerinde görüşüp kararlarını netleştirdikten sonra Şubat ya da Mart ayı meclisinde bizde ne oranda bir payla projede yer alacağımızı karara bağlayacağız" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim