Tesis jeotermal su ile kurutma yapan ülkedeki tek tesis olacak Armutlu Belediyesi tarafından “Armutlu Tarım Gelişim Girişim Merkeziyle Kalkınma Hamlesi” adı ile hazırlanan proje, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) 2018 yılı Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında kabul edilmişti. Proje ihaleye çıkartıldı.  Armutlu Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekili  Serkan Cebeci’nin koordinatörlüğünde hazırlanan, Armutlu Meslek Yüksekokulu ve Armutlu İlçe Tarım Müdürlüğü’nün iştirakçi olarak yer aldığı proje, hem yerel ortaklık hem de ilçenin tarım potansiyelinin günümüz inovatif teknolojileri ile işlenmesi konularında MARKA’dan mali destek alan proje Yalova’nın tek projesi oldu. Toplam bütçesi yaklaşık 850 bin TL olan proje ile ilçeye bir “Tarım Gelişim-Girişim Merkezi” ve bir de “Jeotermal Kurutma Tesisi” kurulacak. 418.000 kg ürün üretme kapasitesine sahip olacak tesiste, yaklaşık 2.090.000 kg/yıl zeytin, defne ve çeşitli meyvelerin jeotermal kurutma ile işlenmesi hedefleniyor. Projenin bir diğer hedefi de bölgenin yaklaşık 223.200 kg daha kaliteli ürün ile ihracat pazarına girişini sağlamak. Proje’de Armutlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı öğretim elemanları, Mühendislik Fakültesi Kimya ve Süreç Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Oya Irmak Cebeci, Armutlu İlçe Tarım Müdürlüğü personelinden oluşan ekibinin yanı sıra, ilçe halkından toplamda 13 kişi yer alıyor.

Ülkede tek olacak

Projenin detayları hakkında bilgi veren Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan ise, “Proje sayesinde İlçenin tarımsal ürünleri ham olarak tüccarlara satılmak yerine işlenerek daha kaliteli ve değerinde piyasaya verilmesi sağlanacak. Proje kapsamında; Ülkemizde ilk defa jeotermal enerjiyi kullanarak zeytinin kurutması gerçekleştirilecek.  Zeytin dalından toplandıktan sonra kurutma tesisine getirilerek yaklaşık 20 saatlik bir kurutma işlemine tabi tutulacak ve zeytinin içerisindeki acı suyu atılarak zeytin bir gün sonra yenilebilir hale getirilecek. Bu sayede zeytine hiçbir katkı maddesi katılmamış olacak ve zeytinin içerisinde tuz olmayacak. Tamamen doğal ve sağlıklı bir zeytin elde edilecek ve kolesterol gibi sağlık problemi olanlar için vazgeçilmez bir ürün ortaya çıkmış olacak.

İlçede toplanan ve İzmir’e gönderilen defne ise projenin en önemli ikinci ürünüdür. Her yıl yaklaşık 400-500 ton arası toplanan defne Türkiye’nin en kaliteli defne sınıfına giriyor.  Toplanan defneler İzmir’de veya Adapazarı’nda bulunan kurutma tesislerine gönderilmekte ve bu illerde işlenerek satılmakta. İlçemizde kurulacak bir kurutma tesisi ile nakliye ve kurutma maliyeti ortadan kaldırılacak ve defnenin pazarında Armutlu önemli bir yer elde edecek.  Ayrıca, jeotermal enerji ile çalışan bu tesis Marmara Bölgesinde ilk ve tek tesis olacaktır. İlçenin jeopolitik konumu itibari ile 3 metropol şehre yakın olması sebebiyle yaklaşık 200’e yakın gıda ürününün kurutması bu tesiste yapılabilecek.

İhaleye çıkan tesis yaklaşık 400 m2 lik bir alan üzerinde kurulacak. Üretim tesisi Mal kabul, yıkama, dilimleme, kurutma ve paketleme bölümlerinden oluşacak. Tesiste yaklaşık 15 adet makine olacaktır. Projenin süresi 18 ay olmasına rağmen tesisin yapımına başlandı. 2019 yılında üretime geçecek olan tesiste gıda işlenmesine başlanacak ve mevsimine göre bütün ürünler kurutulabilecek.

Jeotermal meyve ve sebze kurutma tesisi ilçede kurulacak bir kooperatif ile yürütülecek ve bu kooperatifin gelirleri eğitim, sağlık ve tarımsal desteklere harcanacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim