Türkiye'nin en büyük kivi üretim merkezi durumundaki Yalova bu yıl 3'ncüsünü düzenleyeceği Kivi Festivali'nin hazırlıklarını yapıyor. Yalova'nın Subaşı beldesinde bir basın toplantısı yapan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ve Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz festival ve beldede ki kivi üretimi ile ilgili bilgi verdi.
Mehmet Tunalı Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıda söz alan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ildeki kivi üretimi hakkında açıklamalarda bulundu. Yalova'da bu yıl kivi rekoltesinin 20 bin tonun üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini dile getiren Tunalı, "Yalova'da 21 yıldır kivi üretimi devam ediyor. Türkiye'yi kivi ile biz tanıştırdık. Halen ülkemizin kivi talebinin 3'de 1'lik bölümünü biz karşılıyoruz. Kivi hasadına başlamak üzere olduğumuz bu günlerde 20 bin tonun üzerinde bir rekolteye ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Ancak bu yıl Karadeniz bölgesinde yaşanan don olayında Kivi üretiminde ciddi bir azalma yaşanacak. Orada ki üretici arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede 5 bin ton civarında bir üretim beklediklerini dile getirdiler. O nedenle bu yıl Türkiye'de üretilen kivinin %70'lik bölümü Yalova'dan çıkacak" dedi.

Kivi Fiyatını Yalova Belirliyor


Yalova'da bir kivi borsası kurulabilmesi amacıyla hazırlık yaptıklarını hatırlatan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, "Kiviyi ülkemize tanıtan ve halen en büyük üretimin gerçekleştiği Yalova'da bir kivi borsası kurma çalışmamız sürüyor. Zaten şu anda Kivi'nin fiyatını da yine birlik olarak biz belirliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Kivi üreticileri fiyatı kendileri belirliyordu ve kivi ortalama 1.75 TL'den gidiyordu. Devreye birliğin girmesinin ardından Kivi fiyatı 2.25 TL'ye çıktı. Bu fiyatla Karadeniz Kivisi de, İran Kivisi de yarışamaz. Zira onlarda nakliye fiyatlara ciddi şekilde yansıyor. Biz bu yıl Kivinin pazarlarda 4 TL'nin altında satılacağını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

Üniversiteler Kivi Üretimi İçin Bölüm Açmalı

Kivi üretiminin daha bilimsel şekilde yapılması, yeni ıslah türlerinin elde edilebilmesi için Üniversitelerin Kivicilikle ilgili bir bölüm açmaları gerektiğine vurgu yapan Tunalı, "Yalova'nın Kivi üretiminde ve Kivi kalitesinde önemli mesafeler almasının temelinde alınan kaliteli eğitim yatıyor. Temelden Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü desteği ile başlayan Kivi üretimi üreticilerimizin kişisel çabalarıyla geçtikleri eğitim süreci ile şahlandı. Şu anda ülkede bu konuda en deneyimli ve eğitimli üreticiler Yalova'da bulunuyor. Biz üniversitelerin de bu işe mutlaka el atmasının ve Kivicilik Bölümü oluşturmalarının önemine inanıyoruz. Islah çalışmaları ile yeni türler geliştirilebilir. Ülkemize özel yeni türlerin gelişimi de bu eğitimler neticesinde meydana gelir" dedi.

Editör: TE Bilişim