Sermayecik köyü Muhtarı ve S.S.Sermayecik Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi Sermayecik Köyündeki çilek rekoltesi beklentisinin 500 ton olduğunu söyledi. Çilek hasadının %80'lık bölümünün tamamlandığını vurgulayan Çiftçi fiyatlarında çiftçinin yüzünü güldürdüğünü dile getirdi.
Yalova'nın çilek üretim merkezi olan Altınova ilçesine bağlı Sermayecik Köyünde çilek hasadına başlandı. Köydeki hasat çalışmaları hakkında bilgi veren Sermayecik köyü Muhtarı ve S.S.Sermayecik Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi Çilek hasadı devam ediyor. Bizde Nisan ayında başlayan çilek hasadı Aralık ayı sonuna kadar devam ediyor. Şu anda çilek hasadının %80'lik bölümü tamamlandı. Bundan sonra da geri kalan %60'lık bölümü tamamlayacağız. İlk hasadımız çok iyi geçti. piyasanın da iyi olması üreticinin yüzünü güldürdü. Bu yılki rekolte beklentimiz 500 ton, inşallah bu rekolteyi tamamlayacağız. Yani ilk hasatla birlikte 480 tonluk bir ürün alınmış oldu. Şu ana kadar çileğin kilosu 4 TL civarında satıldı. Bundan sonra çok daha iyi olur. Ekim ve Kasım aylarında çileğin kilosu 15-20 TL civarında alıcı bulur" dedi.
Yer ve Sulama imkanları kısıtlı
Çiftçi köyde ki üretim alanlarının ve sulama imkanlarının sınırlı olduğunu da vurgulayarak, "Köyümüzde çilek üretimi ağırlıklı olarak aile işletmeleri şeklinde yapılıyor. Köyde su ve toprak miktarı belli. O nedenle üretimi daha da arttırmamız mümkün değil. Yeni alan arayışı içerisinde de değiliz. Şu anda herkes emeğinin karşılığını aldığı için mevcut durumdan memnun." şeklinde konuştu.
Son teknoloji yakından takip ediliyor
Üretimde son teknolojinin yakından takip edildiğini dile getiren Çiftçi, "Üretimde teknolojideki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Marşlama ile damla sulama kullanılarak üretim yapılmaya başlandı. San Anderas başta olmak üzere yeni çeşitlerin üretimine de başlandı. Örtü altı üretimde köyde yaygınlaştırılıyor. Böylece erkenci ve geççi üretim sağlanmaya başlandı. Şu anda çilekten alınabilecek maksimum verimi alıyoruz" diye konuştu.
Köy meydanına çilek heykeli yapılacak
Köyün meydanına bir çilek heykeli yapılacağına da dikkat çeken Sermayecik köyü Muhtarı ve S.S.Sermayecik Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi, " İl Özel İdaresinden de 21 bin TL'lik bir ödenek ayrıldı. ihale aşamasına gelindi. Köyümüzde bir çilek heykeli yapılacak ve çevre düzenlemesi ile köyü sembolize eden bir yer oluşturulacak" dedi.  

Editör: TE Bilişim