Yalova’nın halen mesleki faaliyetini sürdüren ve meslekte yarım asra dayanan tecrübesi bulunan Oda Başkanı Kardaşko, üzülerek ifade ettiği gerçekleri “Maalesef artık terzilik bitti.Peygamber mesleği terzilik tarihe karışıyor” diye özetliyor.

Yalova’da on yıl sonra terzi kalmayacağını belirten Oda Başkanı Kardaşko, “Terzilik mesleği artık tarihe karışıyor. Eskiden babalar çocukları okumadığı zaman çırak olarak çocuklarını ya terzinin ya mobilyacının ya da kasabın yanına veriyordu, yetişsin diye…Yalova’da artık bu meslekte çırak bulamazsınız. Yalova’da en fazla saysanız gerçek terzi yani usta-çırak ilişkisi ile yetişen terzi sayısı onu geçmez. Böyle giderse Yalova’da on yıla kadar terzi kalmayacak. Terziler artık paça daraltıyor, kısaltıyor, terzilik artık böyle işliyor. Terzilik bitti” diye konuştu.

Makineleşme ve  hazır giyimin son on yılda geldiği ilerlemenin etkisiyle artık el işçiliğine ilginin kalmadığını belirten Oda Başkanı Kardaşko, “Hazır giyimde el işçiliği yok, her şey kalıplarla standart. Bizim diktiğimiz takım elbiseyi makineye atın yıkayın, göreceksiniz iddia ediyorum, hiçbir şey olmayacak. Biz iğneyle büyük bir çoğunluğunu el işçiliği ile dikiyoruz” diye konuştu.

“Köylerde at mı kaldı, semerciliği destekliyorsunuz”

Bakanlıkların da bu mesleğe sahip çıkması gerektiğini belirten Oda Başkanı “Ancak unutulmaya yüz tutmuş bir çok meslek dalına teşvik veriliyor. Bakıyorsunuz bakırcıya, semerciye, bastoncuya teşvik veriliyor, bunlar destekleniyor. Af edersiniz ama Yalova’da at mı kaldı köylerde, semercilik destekleniyor, semeri ne yapacaksınız. Bakırcılık desen o da kalmadı. Ancak Mardin, Şanlıurfa gibi birkaç ilde geleneksel el sanatları olarak yer alıyor. Bizim gibi el emeği ile çalışan ve zorluklarla mücadele eden ancak geleceği olmayan mesleklere de devletin gereken desteği sağlaması gerekiyor” diye konuştu.

Peygamber mesleği olan terziliğin halinin içler acısı olduğunu ve bunu hak etmediklerini belirten Oda Başkanı, “Hiçbir mesleğin böyle bir geçmişi ve manevi bir mirası yoktur. Ancak mesleğimize yazık oldu. Çırak yetişmiyor bu meslekte 30 yıldır. Bizim yetiştirdiklerimiz şu anda 40-45 yaşında onlar da bu mesleği on yıl sonra bıraktıklarında Yalova’da terzi kalmayacak. Anlayacağınız bizlerden sonra Yalova’da terzi bulmak bu gidişle mümkün olmayacak. Çırak bulmak nerede ise imkansız” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim