Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erhan Dede, istihdamı arttıracak teşvik paketinin en önemli bileşenlerinden birisi olan işbaşı eğitim programlarının piyasaya ilk kez giren işsizlere umut ve kolaylık sağladığına dikkati çekti.
Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erhan Dede, istihdamı artıracak teşvik paketinin en önemli bileşenlerinden  biri olan  işbaşı eğitim programları ilk kez iş piyasasına giren işsizlere umut ve kolaylık sağlarken işverenlerin de personel maliyetlerinin düşmesine katkı sağladığını söyledi.  Müdür Dede, Türkiye İş Kurumunun tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programının, kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programı olduğunu ifade etti.
Dede,  “Programın temel amacı mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır.  Bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktır” dedi.
Yalova’da 2014 yılının ilk altı ayında 72 kişi  işbaşı eğitim programından  faydalanırken 2015 yılının  aynı dönemleri içersinde  331 kişi bu programdan  işgücü piyasasına giriş yaparak  ilave istihdam sağlandığını  belirten, İl Müdürü Erhan Dede,” tüm iş arayanlarımızı ve işverenlerimizi bu programdan yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.
“Daha kolay iş bulacaklar”
Gençlerin hem para kazanacak hem de bir meslekte deneyim kazanarak mezuniyet sonrasında daha kolay iş bulma imkanı elde etmiş olacaklarına dikkat çeken Müdür Dede, “Dolayısıyla İşverenlerimizin nitelikli işgücü  ihtiyacını  karşılamakta etkili olan bu proje ile personel maliyetleri İŞKUR  tarafından  karşılanıyor. Programın süresini, meslek modüllerinin süresine göre İŞKUR, işveren ve katılımcı kendi arasında belirliyor. Staj ve programlar tüm meslek alanlarında işveren nezaretinde ve işyerinde yapılıyor. İŞKUR tarafından işbaşı eğitim programına katılım sertifikası verilen programın sonunda işveren tarafından istihdamları sağlanmış oluyor. Yükseköğretim sonrası yeni mezun gençlerin iş tecrübesi ve mesleki beceri kazanmasında özellikle genç işsizliğin azaltılması bakımından önemsediğimiz bir program. Tüm firmalarımız ve işverenlerimiz açısından fırsat niteliği taşıyan  İŞKUR işbaşı eğitim programları yapılan istihdam teşvik paketi ile katılımcılara ödenen ücretleri de artırmıştır. Fiili çalışılan gün günlük ödenen miktarı Nisan ayında 25 liradan 36 liraya ve Temmuz ayı başı itibarıyla da net asgari ücret seviyesine (38 lira 48 Kuruş) çıkartılmıştır. 31.12.2016 tarihine kadar başlayan  işbaşı eğitim programını  tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından  küçük olanlardan  program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim