Yazılı bir açıklama yapan Yalova Defterdar Vekili  Zeynel Yılmaz, 6552 sayılı Kanunun kurumlarını ilgilendiren 73'üncü maddesinin uygulanmasına ilişkin Genel Tebliğ'in 27 Eylül 2014 tarih ve 29132 sayılı Resmi Gazetede yayınlandığını söyledi. Defterdarlığın Vergi Dairesi Otomasyon Sistemi (e-VDO) üzerinden talep girişlerinin başladığını ifade eden Zeynel Yılmaz; "6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve K.H.Kararnamelerde Değişiklik yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun 11.09.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun ile mükelleflerimize pek çok imkân sağlanmıştır. Bunlardan en önemlisi borçlu mükelleflere getirilen ve borçların yeniden yapılandırılmasına imkân veren düzenlemedir. Buna göre, mükelleflerimizin başvurması halinde borçları yeniden yapılandırılacaktır. Mükelleflerimizin yapılandırmaya müracaat etmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde bir haciz işlemi ile karşılaşmayacak, böylece iş ve işlemlerini vergi borcu problemi olmadan yürütebilecekler. Ayrıca yapılandırma sırasında herhangi bir teminat istenilmeyecek, hesaplanan gecikme faizi ve zamları yerine ilgili dönemlerde geçerli olan Yİ-ÜFE aylık değişim oranları uygulanacaktır. Mükelleflerimiz bu şekilde hesaplanan borçlarını peşin ödeyebileceği gibi ikişer aylık dönemler itibariyle 6,9,12,18 eşit taksitte ödeyebilecektir.

Mükelleflerimiz müracaatlarını Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden veya bağlı bulundukları Vergi Dairesine başvurarak yapabileceklerdir. Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde taksitlendirme katsayısı uygulanarak, 6,9,12,18 eşit taksitler halinde ödeme yapılabilecektir. Yapılandırılan borçların peşin veya taksitli olarak kredi kartıyla da ödenmesi mümkündür" dedi.

Borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflere taksit imkanı sunulacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ayrıca bu Kanunla trafik cezaları dâhil 120 liranın altında kalan idari para cezalarının, 12 lira ve altında kalan köprü ve otoyol kaçak geçiş ücretlerinin tahsili ile 2007 öncesi 50 lirayı aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilmiştir. 6552 sayılı Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunmayan mükelleflerimizin borçlarının 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsiline devam edilecektir. Söz konusu Kanun kapsamına giren mükelleflerimizin bu Kanuni düzenlemeden faydalanmaları menfaatlerine olacaktır"

Editör: TE Bilişim