Yalova’daki fırıncılar son dönemde her şeye zam geldiğini dile getirerek maliyetlerin %50 arttığını dile getirdi. Buna dayalı olarak da zam taleplerini YTSO’ya ilettiler. YTSO öncelikle bu zam talebini yerinde bulsa da aradan geçen 10 gün içerisinde zam kararını geriye çekti. Zam konusunda Yalova Ticaret İl Müdürlüğü ve Yalova Gıda ve Orman İl Müdürlükleri de olumsuz cevaplar verdi. Yaşanan bu olaylar neticesinde ise fırıncıların zam hayali suya düştü. Konuyla ilgili konuşan YTSO üyesi fırıncılardan Mehmet Yıldız alınan bu kararın fırıncıları son derece mağdur ettiğini belirtti. Yıldız açıklamasında şu sözlere yer verdi, “Bundan yaklaşık bir buçuk ay önce “Fırıncının İsyanı” başlıklı yazımızla,son yapılan aşırı zamlar ile birlikte ekmek maliyet girdilerine meydana gelen artışlardan dolayı fırıncıların zor durumda kalarak ekmeğe zam yapmak mecburiyetinde olduklarını paylaşmıştık.Yalova Ticaret ve Sanayii Odası da, fırıncının haklı olan bu talebini dikkate alarak bir ay süren prosedürlerden sonra, 250 Gr. Ekmeğin 1.5 TL.den satılmasıiçin karar almış, tarife çıkarmıştı.FakatYTSO, aradan daha 10 gün geçmeden 14 Kasım 2018 de olağanüstü toplanarak verdikleri bu tarifeyi geri almışlardır.Ticaret Odasındaki bu toplantıya meclis üyeleri dışında misafir olarak Ticaret ve Sanayi İl Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ve fırıncıları temsilen ben de katıldım.Benden önce konuşanSayın Ticaret ve Sanayi İl Müdürümüz; piyasada oluşan aşırı zamların ve fiyat yükselmelerinin geçici olduğunu dövizin düşmekte olduğunu ve bu durumun ilerde daha stabil hale geleceğini ve ekmek zammına gerek olmadığını söyledi.

Tarım İl Müdürümüz de;Türkiye defırınlardaki  kapasite sorunu nedeniyleekmeğin maliyetinin yüksek olduğunu özellikle Yalova ve bu bölgedeki illerdediğer illere nazaran ekmeğin daha yüksek fiyatasatıldığını, fırıncıların bayilere ve bakkallara yüksek ıskonto verdiklerini ve fırıncıların zam talebinin yersiz olduğunu ifade etti.Ben şahsen Ticaret ve Sanayiİl  Müdürümüzün görüşlerine hiç katılmadım. Daha önceki konuşmalarımızda da belirttiğim gibi, yaklaşık iki buçuk yıldır ekmeğe zam gelmedi. İlk iki yılda zam yapılmaması normaldir. Ama son 3 ayda Türkiye’de devrim oldu. İğneden ipliğe her şeye ortalama %30’un üzerine zam geldi. Toplamda ekmek maliyet girdilerinde yapılan zamlar %50’nin üzerinde. Bu şartlar altında hangi fırıncı zarar etmez ki?Bir de Sayın Müdürümüz fiyatların düşeceğini söyledi.Bunu düşünmek güzel ama asla gerçeklik payı yoktur. Bizbir buçuk ay önce odaya sunduğumuz maliyet hesabında belirttiğimiz gibi, doğalgaz faturamız, aylık 3750 Tl. iken, bu ay 4770 TL. Keza Elektrik faturamız,geçen ay 1250 TL.iken, bu ay 1650.TL.ye yükseldi. Hani fiyatlar daha stabil hale gelecekti? Fiyatlar geri geleceğine tam tersine arttı.Tarım İl Müdürümüz Sayın Parıldar’ın bir iki cümlesi hariç konuşmasında haklılık payı oldukça fazlaydı. Fırınlarda kapasite sorunu var bu maliyete yansıyor. O yüzden zarar ediyorlar dedi. Doğru.Sayın Müdürüm bir kaç tane fırıncının fazla ıskonto vermesini genelleme yaparak konuştu. Bu genelleme yapmak için doğru bir örnek değildir. Çünkü hesabını bilmeyip de zarar eden her sektörde kişiler vardır. Bunların akibetleri sonuçta iflas ile neticelenir.Yalova ve civar illerde ekmeğin fiyatının yüksek olması da normaldir. Eleştirilecek bir konu değildir. Buralarda sadece ekmek değil her şey daha pahalı. Bunu daha önceki toplantılarda defalarca belirttik. Yalova, İstanbul, Bursa, Kocaeli’de diğer illere nazaran kiralar yüksek, işçi ücretleri yüksek, kullanılan un kalitesi ve fiyatı daha yüksektir. Bu durum ise,maalesef maliyete yansımaktadır.Ardahan’daki bir insanın yaşam konforu ve kalitesi ile buradaki bir midir?Size deseler ki, sana iki kat maaş vereceğiz bundan sonra Muş’ta yaşa. Bundan sonra hayatını orada devam ettireceksin. Gider misiniz? Kimse gitmez.Hem cam kenarı, hem şoför mahalli, hem 25 Kr. O olmaz.Gelelimşimdi  asıl meseleye.Ticaret ve Sanayi Odasının yaklaşık on gün önce verdiği %20ekmek zammını geri alması doğru mudur?Aradan bir hafta geçmesine rağmen daha henüz uygulama fırsatı olmadan ne oldu veya ne değişti ki bu verilen fiyat geri alındı?

Ben 1995-2002 yılına kadar 7 yıl Yalova’da aktif olarak siyasetle ilgilendim. Ticaret ve Sanayii Odamızda ve sivil toplum örgütlerinde yıllarca yıl yöneticilik yaptım. Yaklaşık 30 yıllık da esnaflık tecrübem var.Ama bu ekmek zammının geri alınması olayına bir anlam veremedim.Şahsen bu konuda tutumlarından dolayı il müdürlerimize kızmıyorum. Nihayetinde bağlı oldukları kurumlar var. Sayın Valimizedebir diyeceğim yok, çünkü talimatı yukarıdan aldı. Siyasilere de bir sözüm yok, çünkü onların ne yapmak istedikleri ve niyetleri belli. Ama sözüm Ticaret ve Sanayi Odasına

Beyler;  Ticaret ve Sanayi Odası çok önemli bir kurumdur. En elit kişilerin görev aldığı yerdir. Buradaki kişiler esnaf ve tüccarların en üst düzeyde temsilcileri olmakla birlikte bu kurumda görev yapan arkadaşlarımız hak ve adalet anlayışına son derece duyarlı olmak zorundadırlar.Çünkü burada hak ve hukuk meselesi vardır.Piyasadaki zam furyasına karşılık faturalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesapları ortada olduğu halde, yapılan son toplantıda ekmek zammının geri çekilmesiyle; fırıncı esnafı, büyük bir haksızlığa ve gadre uğratılmıştır. Fırıncı ve fırınlarda çalışan yüzlerce insan ile bumeslekten ekmek yiyenlerin hakkı yenmiştir.Ha,birisinin elinden zorla malını mülkünü elinden aldınız, ha, elinizdeki yetkiyi yanlış kullanarak birinin hakkını başkasına verdiniz. Hiç fark etmez bu ikisi de zulümdür. Kul hakkıdır. Bu dünyada belki olmaz amaboynuzsuz koçun boynuzlu koçtan hakkını aldığı öteki tarafta bunun hesabı muhakkak verilecektir. Bütün fırıncılarve bu meslekte mağdur olanların eli, Ruz-i mahşerdeTicaret Odası Yöneticilerinin üzerinedir.ÇünküTürkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde haklar ve yetkiler kanunla belirlenmiştir. Fırıncılar diğer tüccarlar gibi ürettiği ürünün fiyatını belirleme yetkisine sahip değildir. .Şu andaki mer’i olan hukuka göre tarife verme yetkisi sadece Esnaf veSanatkarlar Birliği ile Ticaret ve Sanayi Odalarına verilmiştir. Fakat Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda gereğini yerine getirmemiştir.Her şeyden önemlisi Ticaret ve Sanayii Odasındaki toplantıda; fırıncıları, hor gören, müstehzi tavırları olan, hani bize mahkumsunuz, kaderiniz benim elimde, verirsek varsınız vermezsek yoksunuz kabilinden,verilen tarifeyi geri almanın verdiği haz ile savaş kazanmış mağrur bir komutan havasında olanları da gördük.Mahcup bir eda ile yardımcı olamamanın üzüntüsü içinde olanları da gördük.Şaşırmadım da. Onları zaten biz biliyorduk. Ama asıl beni şaşırtan çok değer verdiğim ve içindeki adalet duygusundanzerre kadar şüphe duymadığım, özel dostlarımızın bizi yanıltması idi. Ne diyelim? Uğur Mumcu‘nun dediği gibi“Ey Halkım Vurulduk!”

Editör: TE Bilişim