5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun yürütülmesi konusunda yaşanan sorunları toplantıda dile getiren Öncü, esnaf ve sanatkarları olumsuz etkileyen sorunların çözümü yönünde ilgili kurumlarla her türlü çalışmanın yapıldığını belirtti. Öncü, Afyon’da düzenlenen TESK Genel Başkanı, esnaf ve sanatkar temsilcileri ve ilgili kamu kurum temsilcilerinin katıldığı toplantı hakkındaki açıklamasında, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in, ‘AVM’lerin şehir merkezlerinde kurulmasına izin vermesi çevredeki esnaf ve sanatkara, cadde ve mağazalara zarar vermektedir. Bununla ilgili olarak perakende yasası esnafımızın olmazsa olmazıdır.

Esnafımızın daha fazla zarar görmemesi için bu yasanın çıkarılması için, bugün de olduğu gibi yapılması gereken her ne varsa tüm girişimler yapılmaktadır. Taksi, dolmuş ve nakliye gibi ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnafımıza da, deniz araçlarıyla uçaklara sağlanan ucuz mazot imkanı verilmelidir ki, hem esnafımız hem de hizmet gören vatandaşımız faydalansın. Ayrıca otomobillerin yenilenmesi için araçlara KDV ve ÖTV indiriminin sağlanması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından TBMM’ye sunulan ve kabul edilen sosyal güvenlikle ilgili değişikliklerin gayet olumlu olduğu ortadadır. Ancak emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen %15’lik destek primi tamamen kaldırılmalıdır. Bununla birlikte Bağ-Kur’dan emekli olan esnaf ve sanatkarlarımızın da ücretlerinde norm birliği yapılarak iyileştirmeye gidilmesi için bakanlık nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur.

Esnaf ve sanatkarlarımızın son birkaç yıldır piyasalarda var olan talep daralmasından ciddi olarak olumsuz etkilenmektedir. İşlerin yürütülmesi için krediye ihtiyaç duyduklarını ama bazen kredi kartlarının ve bazen de çeklerin ödenememesi kaynaklı olarak bankaların kara listesine girerek sicillerinin bozulduğu için krediye erişememektedirler. 2003-2009 yıllarında sicillerin düzeltilmesiyle ilgili çıkarılan 2 ayrı kanunda bankalarca hükümlerin yerine getirilmesinden ısrarla kaçınılması esnafımızı mağdur etmektedir. Yani sicil affı amacına hizmet etmemektedir. Odalarımız ve birliklerimizden Konfederasyonumuza ulaştırılan şikayetler doğrultusunda Bankacılıkta kara liste diye adlandırılan, bu durumun düzeltilmesi ve durumun önemini anlatan mektubun Bankalar Birliği’ne iletildiğini bildirdi. 2005 yılında uygulamaya konulan esnaf siciline kayıt sırasında kişiden ustalık belgesi istenmesi şartı, ticaret ve sanayi odaları için geçerli değildir. Ülke genelindeki Birlik başkanları uygulamanın çifte standart olduğu ve kaldırılmasının uygun olacağı’ yönündeki görüş ve önerileri Başbakanımıza ilettiği yönündeki açıklamalarını dile getirdi.
Editör: TE Bilişim