İŞKUR Yalova İl Müdürlüğü ildeki istihdam taleplerini mercek altına alarak, hangi sektörlerde eleman ihtiyacının olduğunu ve  işyerlerinden talep edilen personelde bulunması gereken özellikleri tespit etti.
İŞKUR Yalova'da iş sektörünü yakın takibe alarak, özellikle istihdam konusuna mercek tuttu. Bu anlamda yapılan incelemeden ise ilginç sonuçlar çıktı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İŞKUR Yalova İl Müdürü Erhan Dede bir çok ilin aksine Yalova'da işçi açığı olduğunu tespit etti. İşyerlerinin büyük bölümü işçi bulmakta zorlanıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu detaylara yer verildi, "Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak İşgücü piyasası araştırmaları kapsamında 299 işyeri ziyaret edilerek eleman ihtiyaçlarını tespit edilmiş olup bu verilere göre;  Piyasanın önde gelen faaliyetleri İmalat, İnşaat ve Toptan ve Perakende Ticaret sektörlerinde yer almaktadır.  

Yalova ilinde 20+ istihdamlı işyerlerinin %22,3’ünde 270 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Yalova genelinde açık iş oranı %1,9 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %13,6 ile Gayrimenkul Faaliyetler olmuştur. Açık işi en çok olan işyerleri % 44,1 oranı ile İmalat sektörü ve %19,3 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörüdür. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Makineci (Dikiş), Garson (Servis Elemanı), Hemşire’ dir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ve İletişim ve İfade Yeteneği’ dir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok yüzde 76,5 oranı ile İŞKUR, yüzde 31,8 oranı ile Akraba-eş dost, yüzde 29,8 oranı ile Kendi Çalışanları aracılığı ile aramaktadır. 
Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %30.5’inde 325 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Elektrikçi(Genel),Garson (Servis Elemanı), Sıhhi Tesisatçı, Fizyoterapist, Kasap, Fizik Tedavi Teknikeri, Makineci(Dikiş), Aşçı, Vargel Tezgahı Operatörü-Metal İşçiliği, Bulaşıkçı(Stevard) meslekleridir.
Araştırma kapsamında 20+ istihdamlı işyerlerinde 1.188 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 8,3 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İnşaat, Toptan ve Perakende Ticaret, İmalat, İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri’dir. En fazla istihdam artışı beklenen meslekler ise İnşaat İşçisi, Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi ve Gemi Montajcısı meslekleridir"

Editör: TE Bilişim