Yalova Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde Gacık köyünde 2014 yılında kurulan Laboratuarda Türkiye’de zarar yapan Kestane Gal Arısının yırtıcı parazitoidi olan Torymussinensis arılarının ilk üretimleri gerçekleştirildi. Yaşanan bu güzel gelişmenin yerinde incelenmesi amacıyla Bursa Orman Bölge Müdürü Arif Can, Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Bozan, Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut  OZM Şube Müdürü Özden Açıcı, Yalova Orman İşletme Müdürü M. Murat Bilinmiş, Ahi Evran Üniversitesinden Kahraman İpekdal, Taşköprü İşletme Şefi Murat Koçluk, OGM eğitim birimi çekim ekibi ve teknik personellerin katılımıyla bir ziyaret gerçekleştirildi.  Bilimsel adıyla Dryocosmuskuriphilus (Kestane gal arısı), dünya genelinde önemli bir kestane ağacı zararlısı olarak bilinmekte ve bulaştığı kestane ağaçlarında meyve verimini ciddi oranda düşürmektedir. 
Çin kökenli bu böcek şu anda neredeyse tüm dünyaya yayılmış durumda ve kimyasal ilaçlarla mücadelesi olumlu sonuç vermemektedir. Konuyla ilgili olarak Bursa Orman Bölge Müdürü Arif CAN;“Yalova Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde Gacık köyünde kestane gal arısı zararlısına karşı bu zararlı ile mücadele eden ve bu zararlıyı yok eden Torymussinensisarılarının üretimi ilk kez gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu zararlıya karşı tüm dünyada şimdiye kadar sadece biyolojik mücadele çalışmaları ile olumlu sonuçlar elde edilmiştir. 
Ülkemizde de 2014 yılında tespit edildi
“Zararlı ülkemizde de 2014 yılında Yalova civarında tespit edildi. Orman Genel Müdürlüğü bu tespit üzerine Çiftlikköy ilçesi Gacık köyünde “Kestane Gal Arısı ile Biyolojik Mücadele” adı altında bir araştırma ve uygulama laboratuarı kurdu. Bu laboratuarda Kestane gal arısı’na karşı mücadele amacıyla kullanılan faydalı böceğin (Torymussinensis) üretimi yapılmaktadır. Bu faydalı böcek 2015 ve 2016 yıllarında İtalya’nın Padova şehrinden getirilerek Gacık Laboratuarı’nda üretim denemelerine başlanmıştı. 
İlk defa Yalova'da üretildi
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan biyolojik mücadele çalışmaları bu yıl da devam ediyor. Üretimi yapılan faydalı böceğin bu yıl ilk defa doğada doğal olarak üremeye başladığı tespit edildi. Böylece mücadele süreci başarılı bir şekilde başlamış oldu. Sürecin kontrollü bir şekilde devam edebilmesi için salım yapılan noktalardan toplanan Galler, içlerinden faydalı böcek çıkana kadar laboratuarın bahçesinde kurulan serada tutulmaktadır. Faydalı böcekler çıkmaya başlayınca dişi-erkek ayırımları yapılarak besleme ve üreme işlemlerinden sonra kestane ağaçlarındaki galleresalımları gerçekleştirilmektedir. Bu seneki ilk salım; Gacık’ta gerçekleştirildi. Havanın ısınmasıyla daha fazla faydalı böceğin elde edileceği düşünülmektedir. Bu durumda yeni çıkan böcekler civardaki kestaneliklere salınacaktır. Eylül ayı geldiğinde ise kuru galler tekrar toplanarak laboratuara getirilecektir. Bu şekilde faydalı böceğin bölgede kontrollü bir şekilde artmasının sağlanması hedeflenmektedir. Kestane gal arısı hızlı bir şekilde civar bölgelere de yayılış göstermektedir. 
Türkiye’de kestane gal arısına karşı mücadelede kullanılacak
Tüm Türkiye’nin Kestane gal arısı’na karşı mücadelede kullanılacak faydalı böcek ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan Gacık Laboratuvarı’nın faydalı böceğin sayısının artmasıyla, önümüzdeki yıllarda civar illere de yoğun bir faydalı böcek (Torymussinensis) desteği sağlayabileceği düşünülmektedir. Mücadele çalışmasının kestane verimindeki ilk olumlu sonuçlarının birkaç yıl içerisinde görülmeye başlayacağı öngörülmektedir. Ancak bu süreçte kestaneliklerde, özellikle ilkbahar aylarında, faydalı böceğin ölümüne neden olacağı için kesinlikle ilaçlama yapılmaması gerekmektedir” dedi.​

 

Editör: TE Bilişim