TİGEM arazisi üzerinde oluşturulan ve 40 ortağı ile ülkenin çiçekçilik sektörü anlamında ilk ve tek kümelenme modelini teşkil eden Yalova Garden A.Ş düzenlenen toplantı ile basını bilgilendirdi. Burada söz alan Abdullah Okul Garden A.Ş yönetim kurulunda değişikliğe gidildiğini duyurdu. Okul, “2.5 yıldır başkanlık görevini sürdüren Metin Gümüş geçtiğimiz günlerde önemli ameliyatlar geçirdi. Garden A.Ş başkanlığı kişisel işinizle uğraşmanın ötesinde 40 ortağın da işlerini kapsayan önemli bir sorumluluk. Metin Gümüş başkanımız sağlık sorunları nedeniyle bu görevden ayrılmak istediğini bize iletti. Bizde bunu makul gördük ancak kendisinin yönetim kurulunda kalmasını da rica ettik. O da bizi kırmayarak yönetim kurulunda yer almayı kabul etti. Ardından Garden A.Ş’nin başkanlığını bir kez daha bana layık gördüler. Biz de yeni yönetim kurulunu Abdullah Okul, Metin Gümüş, Turan Tuğtekin, Ümit Yalçın ve Erkin Doğancı’dan oluşturduk” dedi.
Okul’un konuşması sonrasında söz alan eski başkan Metin Gümüş, “Böylesi önemli bir yapıda başkanlık yapmış olmaktan çok büyük bir mutluluk duydum. Ama ben Garden A.Ş’nin ortağıyım. Bu yapının daha da gelişmesi için bundan sonra yönetim kurulu üyesi olarak hizmet vereceğim. Ben Garden A.Ş’nin Yalova’ya çok şey kazandıracağına inanıyorum” diye konuştu.
Yönetim kurulu üyesi Ümit Yalçın da Garden A.Ş’nin daha ileriye taşınması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti. Yalçın, “Kümelenme modeli denen bu tip yatırımlara devlet ciddi destekler veriyor. Ancak biz bu yapıyı tamamen kendi imkanlarımızla kurduk. Amacımız Garden A.Ş’yi daha da ilerilere taşımaktır. Önümüzdeki süreçte sadece Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu pazarına değil tüm Dünya’ya çiçek satabilmek için çalışmalar yapacağız” dedi.
Yatırım 150 milyon TL’yi buldu
Garden A.Ş tarafından bölgede yapılan yatırımlara da değinen Okul, “Bu arazi süreli olarak TİGEM’den kiralandı. Bize burası kiralanırken 38.5 milyon TL’lik bir yatırım yapılması şartı getirilmişti. Ancak gelinen noktada yatırımlarımız 150 milyon TL’yi buldu. İlerleyen süreçte ise bu rakamı 250 milyon TL’ye çıkartacağız. Halen 650 kişiye istihdam sağlayan işletmelerimiz yatırımın 250 milyon TL’ye çıkmasının ardından istihdam edilen personel sayısını da bine çıkartacak” şeklinde konuştu.
“Savaş çiçekçilik sektörünü vurdu”
Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde ki ekonomik durumda yaşanan durağanlığın bu bölgelere yapılan çiçek ihracatın da ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Okul, “Türkmenistan ve Azerbaycan bizim için çok güzel bir pazardı. Ancak 2016 yılında buralarda yaşanan devalüasyon bizim açımızdan da etkili oldu. O günden beri bir türlü bu pazarda istikrarı yakalayamadık.  Alım güçlerinde ciddi bir düşüş yaşandı. Ortadoğu’da ise savaşlardan dolayı alım düştü. Irak pazarı açılmıştı. Bağdat, Erbil ve Süleymaniye arasındaki sıkıntılardan dolayı mal sattığımız yerlere istikrarlı bir para aktarımı olmadı. Dolayısıyla da burada da pazar çok durağanlaştı. Yani yılın bir ayı mal satsanız bir ayı da satamıyorsunuz. İç pazarda da inşaat sektörü yavaşlayınca bizim işler de yavaşlıyor. Belediyelerdeki değişiklikler de bize yansıyor. Bizim üretim anlamında sıkıntımız yok. Hatta Yalova mevsimlik çiçeğin Türkiye’deki merkezi olmasının yanısıra birçok türü de bünyesinde bulunduran bir market durumunda. Dolayısıyla bu bizi diğer illerden bir adım öne çıkartıyor” dedi.
Ufukta su sıkıntısı var
Garden A.Ş halen sulama suyunu arazinin yan tarafından geçen Samanlı Deresinden sağlıyor. Ancak DSİ önümüzdeki süreçte burada ıslah çalışması gerçekleştirecek. Bu durum ise bölgedeki işletmelerin su sıkıntısı ile burun buruna gelmesi anlamını taşıyor. Bu konuda da bilgi veren Okul, “Samanlı Deresinde ıslah çalışması başladığı anda buradan su alamayacağız. O nedenle daha önceden gerekli anlaşmaları yaptığımız Ortaburun Barajına yöneleceğiz. Şu anda Ortaburun barajından bize ulaşması gereken suyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Ama bu sorunları aşacak ve mutlaka o suyu Garden A.Ş’ye getireceğiz” diye konuştu.
Yeni ortak sinyali
Halen 40 ortaklı olarak çalışmalarını ve yatırımlarını sürdüren Garden A.Ş’de ortak sayısının artabileceğinin sinyalleri de verildi. Garden A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul, “Yatırım yaptığımız mevcut arazinin yanısıra 200 dönümlük bir arazimiz daha var. Önümüzdeki süreçte burasını da açacağız. Bu araziden pay almak isteyen ortaklarımıza öncelik vereceğiz. Ancak ortaklarımız almak istemezse buraya talip olan diğer işletmeleri de Garden A.Ş bünyesine katacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim