Altınova Kaymakamı Gürkan Polat, Türkiye'de ilk kez San Andreas çileğini Sermayecik köyünde yetiştirileceğini söyledi. Kaymakam Polat, köyde 60 bin San Andreas çileği fidesinin dağıtımının yapıldığını, Mayıs ayında da ilk ürünleri alacaklarını kaydetti. Kaymakam Polat, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteklediği proje kapsamında çalışmalarını yürütüldüğüne dikkat çekti.

Çileğin tescilini yaptırdıklarını ve sertifikalı olarak üretimin gerçekleşeceğini belirten Kaymakam Polat, "Bu California Üniversitesi'nin yetiştirdiği bir çeşit. Ürün Türkiye'ye yeni geldi. Türkiye'de ilk kez San Andreas çileğini biz üretiyoruz, ilk meyvesini biz yiyeceğiz. Geçtiğimiz sene tescilini yaptırdık sertifikalı bir ürün olacak" dedi.
Çileği diğer türlerden ayıran özelliğine değinen Kaymakam Polat, şöyle konuştu:
"San Andreas çileğinin özelliği iri, dayanıklı ve aromasının müthiş olması. Bu sebeple de yoğun bir talep bekliyoruz. Zaten Sermayecik köyünde önemli bir çilek üretimi vardı. Köylülerimiz bu çeşitle gelirlerini daha da artıracaktır"

Kaymakam Polat, Türkiye'de ilk kez üretilen bir Makrobet ürün olduğu için tam olarak ne kadar bir ürün elde edecekleri hakkında net bir şey söylemenin doğru olmayacağının altını çizerek, "Biz köyümüzde 60 bin fide dağıttık. Fide başına 1 kilo ürün alınırsa 60 ton bir üretim olur. Bu bitkinin özelliği 7 veren olmasıdır. Mayıs'tan Kasım ayına kadar ürün alacağız. Her şey yolunda gider fide başı 2 kilo ürün elde edilirse 120 bin tona kadar üretim çıkabilir" diye konuştu.

Hedef ihracat

Kaymakam Polat, köyde bu tür dışında yine California Üniversitesi'ne ait bir tür olan Albion çeşidinin üretildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sermayecik köyünde Albion ve San Andreas çileği üretimini yapıyoruz. Toplamda 250 bin fide dikimi yapıldı. Birkaç çeşit de deneme amaçlı dikildi. Albion yaygınlaşmış bir tür. Bizim amacımız San Andreas çileğini Sermayecik köyünde yaygınlaştırıp ihracat yönelik potansiyel oluşturmak."
 
Editör: TE Bilişim