SGK Yalova İl Müdürü Salih Mehmet Aydın İşveren prim borçlarının yapılandırılmasına yönelik son başvuru tarihinin 31 Ekim 2016 olduğunu hatırlatarak vatandaşlara, "İşinizi son güne bırakmayın" çağrısı yaptı.
Yapılan düzenleme ile devlet alacaklarının yeniden yapılandırılmasının önü açılmış ve başvurularda başlamıştı. Bu kapsamda yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarının da yapılandırılması sağlandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan SGK Yalova İl Müdürü Salih Mehmet Aydın borçlarını yapılandıran işverenlere sağlanan haklar hakkında bilgiler verdi. Aydın yaptığı yazılı açıklamada, "İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılardan dolayı Haziran\2016 dönemi ve öncesine ait Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçlarını 6736 sayılı kanun kapsamında 18 eşit taksitte, iki ayda bir ödeme koşuluyla 36 aya kadar yapılandırılmaktadır. Yapılandırılan borçların işverenlere birçok yararı olmaktadır.
Yapılandırma ile söz konusu borçlara eklenen gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklardan vazgeçilmektedir. Bunların yerine çok daha uygun olan 19/08/2016 tarihine kadar Yİ-ÜFE eklenmektedir. Peşin ödeme veya ilk taksit ödeme süresi içerisinde borcun tamamının ödenmesi durumunda ise hesaplanan Yİ-ÜFE’nin de yarısının tahsilinden vazgeçilmektedir. Borçları nedeniyle satış aşamasına gelen menkul ve gayrimenkullerin satışları durdurulmaktadır. Borçların yapılandırılması için herhangi bir teminat istenmemektedir. Uygulanan hacizlerde ödemeler nispetinde kaldırılacaktır. İlk taksitlerini ödemek şartıyla, borcu yoktur yazısı alabileceklerdir. Borçlardan dolayı yeni icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır. 5510 sayılı kanunun 81. Maddesine göre borcu bulunmayan işverenlere sağlanan 5 puanlık indirimden faydalanabileceklerdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus yapılandırmanın devam etmesinin şartlarından biri olan, ilk iki taksitin mutlaka sürelerinde ödenmesidir. Mağduriyet oluşmaması adına başvuru yapan her işverene ekim, kasım ve aralık ayında 5 puanlık indirim sağlanacak ancak ödemeler süresinde yapılmazsa hem yapılandırma hem de yapılan indirimler iptal edilecektir" dedi.
Aydın borçların yapılandırılmasına yönelik son başvuru tarihinin 31 Ekim 2016 günü olduğunu, işverenlerin ilk peşin taksiti ise 02 Ekim 2017 tarihinde ödeyeceklerini hatırlattı.

Editör: TE Bilişim