Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye genelinde yürütülen “Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!” kampanyası ile kaçakçılığın topluma ve devlete olan zararlarını anlatarak vatandaşları kaçak ürünlerle ilgili uyarmayı ve bu sayede kaçakçılığın azaltılmasını hedefliyor. Kaçakçılığın devlete maliyeti, her yıl milyarlarca liraya ulaşıyor. Sigara kaçakçılığı nedeniyle oluşan kayıplar 24 uluslararası havalimanına, akaryakıt kaçakçılığı kaynaklı kayıpların maliyeti ise 2 Boğaz Köprüsüne eşit.
Vatandaşların kaçak ürünler konusunda bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Palandöken, kampanyanın neden farkındalık yaratmayı amaçladığını açıkladı:
“Vatandaşlarımız kaçak ürünleri almamalı ve bunların arkasındaki ürkütücü gerçeği görmeli. Kaçak ürünlerin geçmişi karanlıktır. Nereden geldikleri bilinmez. Organize suç örgütleri kaçak ürün ticaretinden beslenir. ‘Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!’ diyerek, kamuoyunu bilinmezlerle dolu kaçak ürünlerden uzak durmaya davet ediyoruz.”
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda etkin adımlar atılmaya devam ediliyor. Hâlihazırda vatandaşlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ücretsiz ALO 136 İhbar Hattı’na kaçakçılıkla ilgili ihbarda bulunabiliyorlar. Kaçak ürün yakalatan vatandaşlar, para ödülü kazanabiliyor.

Editör: TE Bilişim