UKUB Başkanı Şamil Özoğul, Yalova Kalıpçılar Vadisi çalışmalarının hızla ilerlediğini ve eğitim merkezinin faaliyete geçtiğini belirterek, şimdi de Manisa Valiliği ile yeni bir proje hazırlığında olduklarını ayrıca İhracatçı Birliği kurma çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Derneğin Beşevler Sanayi Sitesi'ndeki Teknoloji ve Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen 14. Mali genel kurulda üyelere hitap eden UKUB Başkanı Şamil Özoğul, kalıp sektörüne ilgiyi arttırmak için bir dizi proje yaptıklarını vurguladı. Özoğul, UKUB'un çalışmaları ile kalıpçılığın Türkiye için öneminin farkına varılmaya başladığını belirterek, "Geçmişte bizi inşaat kalıpçısı zanneden kamu görevlileri bile vardı. Şimdiyse katma değeri yüksek bir sektör olduğumuzu biliyorlar. Ancak kalıp sektörünün öneminin tam olarak anlaşılması için yapılması gereken çok iş var" dedi.

Şamil Özoğul, günümüz dünyasında standart üretim modellerinin önemini hızla yitirdiğini belirterek, Türkiye'nin son yıllarda yüksek teknolojiye geçme çabasında olduğunu söyledi. Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yüksek teknoloji payının sadece yüzde 4 seviyesinde olduğuna vurgu yapan Özoğul, "Bu rakam, 25 yıl önceki Kore'nin rakamıdır. Kore, geçen 25 yılda toplam ihracatında yüksek teknoloji payını yüzde 25'e yükseltti. Biz de bu payı arttırmalıyız" diye konuştu.

Kalıpçılığın katma değerinin oldukça yüksek olduğuna vurgu yapan Özoğul, sektörlerinin yıllarca göz ardı edildiğini belirterek bu durumu ortadan kaldırmak için çaba harcadıklarını ifade etti. UKUB bünyesinde kurdukları Teknoloji ve Eğitim Merkezi'nde (UKEM) sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel ihtiyacına çözüm ortağı olmak için düzenli eğitimlere başladıklarını söyleyen Özoğul, "Sektörün ortak kullanımına sunduğumuz Tersine Mühendislik Merkezi, Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Merkezi hizmet vermeye başladı. Ulusal Kalıp Yarışması ile Meslek Lisesi öğrencilerini kalıpçılığa özendiriyoruz. Yalova'daki Kalıp İmalatı İhtisas OSB (Kalıpçılar Vadisi) faaliyete geçmek üzere. Her yıl Ulusal Kalıpçılık Semineri düzenliyoruz. Kalıp Avrasya Fuarı'na öncülük ediyoruz" dedi.

Şimdi de, Manisa Valiliği ile birlikte Makine Kalıpçılık Teçhizat Kümelenmesi çalışmalarına başlayacaklarını ve Kalıp İhracatçıları Birliği kurmak için de çaba harcadıklarını belirten Şamil Özoğul, "Bir sivil toplum kuruluşu olarak sektörümüzün gelişmesi için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Çalışmalarımıza BEBKA, KOSGEB ve TÜBİTAK'tan da destekler alıyoruz. Sektörümüzün hak ettiği yere gelmesi için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. 

Editör: TE Bilişim