Karahan, arazisi az olan yerlerde, hastalık ve zararlı riskine karşı modifiye edilebilecek katlı sera sisteminin bölgede çilek üretiminde ilk olduğunu, bunun geliştirilmesinin düşünüldüğünü kaydetti.

“Göletin de devreye girmesiyle daha fazla ürün alınacak”

Karahan, “Sermayecik’te çilek üretiminde belli bir aşamaya geldik. Çok ürün veren çeşitlerle yediveren çilekleriyle ciddi bir üretim yapılıyor. Üretim havzası dar, arazi az, arazi fukarası bir köy. Oraya İl Özel İdaresi imkanlarıyla bir gölette yapılmıştı, o yakında sulamaya açılacak. Hem alan dar olduğu için, hem de hastalık ve zararlı riskine karşı, modifiye edilebilecek katlı sistem uygulanmaya başlandı.  Bu uygulama, birim alandan daha fazla ürün almaya yönelik bir öngörü. Orada şu anda protatif bir demonstrasyon serası küçük bir alanda kuruldu.

Daha sonra bunun geliştirilmesi düşünülüyor. Tabi alçak tünelli, marşlı sistem bunlar devreye sokulmuştu orada. Yalova için bir ilk sayılabilir çilekte. Ama Kadıköy’de de bir çiftçi kendi imkanlarıyla daha önce süs bitkisi veya sebze üretiminde  kullanmıştı. Çilekte Yalova için bir ilktir” diye konuştu.  Altınova Sermayecik Köyü’nde Türkiye'de ilk kez üretimine başlanacak Sanandreas cinsi çilek fidesinin dikildiği katlı seralarda normalin 2 katı mahsul alınması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim