Türkiye Kestane üretimi Çin menşeli bir parazitin tehdidi altında. Çin'den Avrupa'ya gelen ve halen İtalya'nın mücadele ettiği Gal Arısı adlı Kestane zararlısı Türkiye'ye de sıçradı. İlk kez Yalova'da ki Kestane ağaçlarında görülen bu zararlının Yalova'nın Kurtköy, Güneyköy, Esadiye, Çukurköy ve Ortaburun bölgelerindeki ağaçları sardığı tespit edildi. Bunun üzerine alarma geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü bölgeye bir heyet göndererek belirtilen bölgelerde incelemeler yaptı. İncelemelerde Gal Arısının yayıldığı ve mevcut kestane ağaçlarına ciddi zararlar verdiği tespit edildi. 

%80 Ürün Kaybına Neden Oluyor
 
2.5 cm boyunda ki dişi arı kendi kendisini dölleyerek her ağaca yaklaşık 100 yumurta bırakabiliyor. Ağaçların tomurcuklarına ciddi zarar veren kurtçuklar meyve oluşumunu engelliyor. Böylece ağaçlarda %80'lere varan oranda kayıplara yol açıyor. Haziran Temmuz aylarında uçmaya başlayan bu larvalar çok uzak mesafelere kadar yayılabiliyor.

Gal Arısı'nı Yiyecek Böcek Aranıyor

Bu zararlının başka bölgelere yayılmadan engellenmesi ve yok edilmesini hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü karantina tedbirlerini hazırlıyor. Kestane ağaçlarının geniş bir alanda ve sarp arazilerde yer alması, diğer yandan bu parazitle kimyasal mücadele başarı oranının düşük olması nedeniyle ilaçlama ile mücadeleye çok sıcak bakılmıyor. Bu noktada Gal Arılarını yiyerek yok edecek başka bir böceğin bulunması ve Yalova'da doğaya bırakılması hedefleniyor. Köylülerden de destek beklenen mücadele çalışmalarında köylülerin bu paraziti taşıyan ağaçları tespit etmeleri halinde Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bildirmeleri de isteniyor. 

Editör: TE Bilişim