İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen ve Yalova protokolünün katılımı ile gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Karahan, “Tarım insanlık tarihi ile başlamış ve kıyamete kadar da yeri hiçbir faaliyetle ikame edilemeyecek bir faaliyettir. Gelişmiş ülkeler tarımsal stratejilerini yaparken, birim hayvandan en yüksek verim ilkesine göre, rekabet edilebilir bir yatırımla hareket ediyorlar, böyle bir anlayışla  mücadele halindeyiz. Dönüşüm hızının yavaş olduğu sektörde, bir tohumun ürüne dönmesi için aylarca beklersiniz ve aylar sonra cebinize para girer. Bizim tarımsal desteklerimiz genellikle beş yılda bir yapılıyor. Etap olarak ikinci on yıl sonuçlandı. Tarımsal desteklemelerimizin ne kadar fazla olduğu konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak için bu töreni düzenledik. Desteklemeler, yatırımlar, 0  faizli desteklemeler şeklinde desteklerimiz var. Soğuk hava depoları, ürün işleme gibi yatırımların bir alt açılımı. Eskiden çiftçilerimize sırayla kredi kullandırır, bir köyden köye nakilde sorun yaşardık. Şimdi 2007 yılından bu yana 505 traktör de dahil olmak üzere, ilimizin ihtiyacı ve belli kriterlere göre, sayılabilir kontrol edilebilir kriterle hassasiyetle derecelendirilerek çiftçilerimize dağıtılmaktadır. Bu yıl çiftçilerimize  9 adet traktör, 69 adet ilaçlama makinesi, yem, bal süzme makineleri gibi ekipmanlar dağıtıyoruz. Bu yılki çiftçilerimize yüzde 50 kaynak olarak kullandığımız miktar 441 bin Lira, bunun bir misli kadar da çiftçi öz kaynağı kullanılıyor. Çiftçi öz kaynağı kullanımı da son derece önemli. Çünkü her ne kadar belli kritere dayanarak dağıtsak da kalan çiftçiler nasıl olsa bize bedava dağıtıyor diye, ortalığın bir makine ekipman çöplüğüne dönüşmesi   söz konusu idi. Biz de çiftçinin bunlara sahip çıkması için yüzde 50 hibe desteği ile bunu sağlıyoruz” dedi.

Ardından söz alan AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, kadın üreticilerin ağırlıkta olduğu törende, kadınların üretimdeki yerinin önemine ve ben de varım demelerinin önemine dikkat çekti. Coşkun, “Daha önce de 2012 yılında bu programı yapmıştık, üreticimizin desteklenmesi için önemli bir proje. Bizler üreten herkese destek vermek istiyoruz. Bu ülke düne göre çok daha iyi” diye konuştu.

Türkiye’nin iklim olarak birçok ürünü yetiştirecek özelliğe sahip olduğunu belirten Coşkun, “Ancak insanlarımız köyleri terk ediyor, böylelikle üretim de düşüyor. Halbuki  düne göre tarımı daha çok destekliyoruz, teşvik veriyoruz. Kırsal kesime destek artarak sürüyor” dedi.

Törende söz alan Yalova Valisi Esengül Civelek de konuşmasında tarım sektörünün  ülkemizde nüfusun büyük çoğunluğunun geçimini temin ettiği, ülke ekonomik gelişmesine ivme kazandıran en önemli sektör olduğuna dikkat çekerek, “ Tarımsal üretimde artış sağlanması, ürün kalitesinin iyileştirilmesinin, üretimde verimliliğinin arttırılmasının da makine ekipmanla olduğunu hepimiz biliyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen program, tarımsal üretim için daha etkili ve önemli bir destek programıdır.İlimizdeki hibe destek programlarında önemli sayıda çiftçimizin yer almasını önemsiyorum. Tarımsal üretimde bulunan, üreten pazarlayan, kadın çiftçilerimizin hibe destek programından yararlanmaları, onların daha iyi koşullarda, daha etkili koşullarda, daha verimli koşullarda tarımsal üretime katılmalarını sağlayacaktır.Kadın çiftçilerimizin sosyo ekonomik gücünü de yükseltecektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından bayan üretici Şenköy’den Şükriye Boz ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan arasında hibe sözleşmesi imzalandı. Yatırımcı  çiftçilerin makine ekipmanlarının teslim edilmesinin ardından tören sona erdi.

Editör: TE Bilişim