Türkiye kivi üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Yalova'da yeni kurulacak bahçeler için uygun yer bulamayan bazı üreticiler rotayı Gönen-Biga hattına çevirdi.
Bu yıl Türkiye genelinde 42 bin ton civarında beklenen kivi üretiminin yaklaşık 22 bin tonu Yalova'da gerçekleşecek. Son yıllarda kivi üretimiyle adını duyuran ve ardı ardına yeni bahçelerin kurulduğu bu kentte uygun fiyata verimli alanlar bulamayan bazı üreticiler, Balıkesir'in Gönen ve Çanakkale'nin Biga ilçesine yöneldi. Ilıman iklime sahip olması dolayısıyla Yalova'ya eşdeğer kalitede kivinin üretildiği Gönen-Biga hattı, bu üründe adını duyurmaya başladı.
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Bozlar köyünde kivi üreticiliği yapan Ufuk Çoban, yaptığı açıklamada, 5 yıl önce Yalova'dan Biga'ya geldiğini ve 55 dönümde kivi üretimine başladığını söyledi. Zamanla üretim yaptığı alanı genişlettiğini dile getiren Çoban, "Bölgenin toprağı geçirgen olduğundan verimde sorun olmadı. Burası sahil kıyısı. Ilık iklim isteyen kivi bitkisinin sevdiği toprak bu bölgede mevcut." dedi.
Bu yıl 50 ton ürün beklediğini ifade eden Çoban, "Burada örnek olduk ve kurulan kivi bahçesi sayısı giderek artıyor. Geçen yılki ürünü Bandırma'ya verdim. Bu yıl ise kasımda hasat yapacağız ve Yalova'ya göndereceğim." diye konuştu.
Biga İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca ise bölgenin iklimin ve toprak yapısının kivi üretimine çok uygun olduğunu söyledi. Karaca, Biga'da kivi üretiminin 200 dönüme ulaştığını belirterek, ilçelerinin bu üründe adını duyurmaya başladığını aktardı.
Gönen'de de Yalovalı üretici
20 yıldır Yalova'da kivi üreticiliği yapan Ali Asgar Türedi ise Gönen'in, kivi üretiminin yapılabilirliğinin onaylanmış bir alan olduğunu ifade etti. Alanda önce test üretimi yaptıklarını daha sonra seri üretime geçtiklerini anlatan Türedi, şunları kaydetti, "Yalova'da 12 dönüm yerim var ama Gönen bölgesinde şartlar daha ekonomik. Burada şu anda 80 dönümde kivi bahçesi kurdum. Önümüzdeki yıl bahçeler meyve hasadına hazır hale gelecek. Hasat zamanı kivi birliği alım fiyatını 1 dolar olarak sabitledi. Bir dönümden şu anda ortalama 4 ton meyve alındığında, 12 bin lira para kazandı üretici. Başka hiçbir meyvede böyle kar elde etme şansın yok. Bu yüzden ben herkesi kimyasal olmayan organik tarıma, kivi üretmeye davet ediyorum. Buranın halkı bu bahçelerde mahsulü gördükten sonra daha da kivi üretimi daha da buralarda yaygınlaşacak. Sadece su ve gübre ile yetiştiriliyor. Suyun bol olduğu arazide yapıyorum, burada kivi fidanı da üretiyorum isteyenlere satıyorum."

 

Editör: TE Bilişim