Yalova Kivi Ürercileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı Yalova'da 20 bin ton Kivi üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Tunalı otoban projesi ile birlikte 600 dönümlük kivi üretim alanını kaybettiklerini dile getirerek üreticilerin üretim alanı bulmak adına başka illere gitmeye başladığını vurguladı. 
Türkiye'nin Kivi üretiminin yaklaşık %60'ını gerçekleştiren Yalova'nın Subaşı beldesinde bu yıl 20 bin tonluk rekolteye ulaşıldı. Üretimi gerçekleşen Kiviler daha dalında satılarak yine aynı bölgedeki soğuk hava depolarında depolandı. Ülkenin Kivi tüketiminin yarıya yakınının karşılandığı Yalova'da Gebze-Orhangazi-İzmir otoban projesinin geçtiği noktalarda ise ciddi oranda üretim alanı kaybedildi. Yalova Kivi Ürercileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, "Otoyol projesi nedeniyle yaklaşık 600 dönümlük araziden yol geçtiği için kaybettik. Kivi üreticileri de mecburen yeni alanlar aramaya başladı ve bir bölümü Orhangazi ilçesine gittiler. Şu anda Orhangazi'de ki Kivi üretim alanlarının %80'i Yalovalı üreticilere ait. O bölgedeki diğer çiftçilere de Kivi üretimine dönmeleri için eğitimler veriyor ve destek sağlıyoruz. Diğer yandan Biga ve Gönen yöresine de yayılmaya başladık. Zira Yalova'da arazi fiyatları astronomik fiyatlara ulaştığından kimse buradan yeni araziler alamıyor" dedi. 
Fiyatlar Üreticinin Yüzünü Güldürdü
Türkiye'de kivi fiyatlarının da yine Yalova'da belirlendiğini vurgulayan Tunalı, "Yalova'da dönüm başına bu yıl yaklaşık 4 ton civarında bir üretim gerçekleşti. Bu yıl 20 bin ton Kivi üretimi gerçekleşti.  Fiyatlarda 2.5 TL civarında gerçekleşti. Çiftçide bu yılki fiyattan da üretimden de memnun oldu. Depolardaki, ürünün %50'si şu anda satıldı. Kivinin ülkedeki fiyatını birlik olarak biz belirliyoruz. Bir önceki yıl 1.8 TL'den satıldı kilosu. Geçen yıl 2.30 TL'den satıldı. Bu yıl ise 2.70 gibi açıkladık ama 2.5 TL'den satışı gerçekleşti. Maliyet üzerine bindiğinde ise ürünün kilosu pazarlarda ortalama 3.5 TL'den satılıyor" dedi. 
Türkiye'de 300 Bin Ton Üretim Yapılabilir
Türkiye'de şu anda 70 bin ton Kivi tüketimi olduğuna ve bunun sadece 35 bin tonunun Türkiye'de üretildiğine vurgu yapan Tunalı, "Yunanistan 80 bin ton Kivi rekoltesine sahip. 130 bin ton İran'da üretim var. Türkiye, Şili ile aynı anda üretime başlamış. Şili şu anda 400 bin tonlarda üretim yaparken Türkiye sadece 35 bin ton Kivi üretebiliyor. Türkiye'de 200-250 bin ton üretim yapılabilecek toprak kapasitesi var. 1989 yılında Kivi üretimine başladık. Aradan geçen 25-26 senede gelinen üretim rakamı ise çok düşük. Şu andaki üretimimiz 35 bin ton. Oysa Türkiye'nin Kivi üretimi 70 bin ton civarında. 35 tonun üzerini biz dış pazarlardan satın alıyoruz. Oysa bu ürün depolanabilir bir ürün. 10 aya kadar depolarda bekleyebilen bir ürün. 200-300 bin tonlarda Kivi üretimine ulaşabilirsek bunu Dünyanın her köşesine satarız" diye konuştu. 
Yalova Lojistik Merkez
Yalova'nın üretilen Kivinin depolandığı lojistik bir merkez olduğuna da değinen Yalova Kivi Ürercileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, "Depo kapasitesi 20 bin ton civarında. Ama bu kapasite bize yetmez. Zira burası Kivi anlamında lojistik bir merkeze dönüştüğünden üretim yapan Kivicilerin hepsi ürünlerini buraya getirip depoluyorlar. Biz depoların açılabilmesi için de teşvikin devam etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 
Türkiye Kendi Fidanını Üretebilir
Ülkede üretilen Kivilerin fidanlarının İtalya'dan geldiğini belirten Tunalı, "Biz fidanımızı halen İtalya'dan alıyoruz. Dünya'da ki üretimin %90'ı Hayward cinsi Kivi. Yeni türler üzerinde de uğraşılıyor ama henüz yaygınlaşmıyor. Biz bu konuda üniversitede Kivi Kürsüsü kurulmasını istiyoruz. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na da bilgi verip taleplerimizi ilettik.  Böylece kendi fidanımızı üretmeye başlayabiliriz" dedi. 
Editör: TE Bilişim