Yalova İl Koordinasyon Kurulu’nda söz alan Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kentte kivinin çok önemli bir ürün olduğunu kaydetti. Bugün önemli olduğu gibi gelecekte de kivinin çok önemli bir ürü olmaya devam edeceğini ifade eden Parıldar, “Bununla ilgili bizim gelecekte yaşabileceğimizi öngördüğümüz birtakım sıkıntılar var. Bunun tedbirini almalıyız.  Şu anda kivi üreticileri sularını Karamürsel Kızderbet Göleti’nden alıyor. Muhtemel 2019 yılı içerisinde Karamürsel köylerindeki sulama hatları tamamlanacak. Oradaki köylülerde buradan sulama yapacaklar. Sonrasında ise Yalova’ya su verilmeyecek. O yüzden bu bölgede kendi sınırlarımız içinde planlanan göletin çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. Eğer sulama suyu olmazsa kivi ağaçları tuzlanma nedeniyle zarar görecek” diye konuştu.

Suya göre tarım yapılmalı

DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise “Ülkemizin bana göre en büyük sorunu tarıma göre suyu bulmak değil; suya göre tarım yapılmalı. Siz eğer burada kivi yetiştiriciliğine başlıyorsanız suyu bulmak zorundasınız. Tarıma göre su bulamazsınız. Siz istediğiniz ürünü yetiştirebilirsiniz ama istediğiniz anda suyu bulamazsınız. Ülkemizde tarımda yapılan en büyük yanlış politikadır. Konya Ovası'nda siz pancar yetiştiriciliğini başlatırsanız, orada obrukları oluşturursunuz. Kivide yapılan birinci hata bu.”

Kaytazdere'de gölet planlama çalışmaları devam ettiğini söyleyen Çelenk, “Bin 310 hektar alanda planlama yapılıyor. Onda güzel bir aşamadayız. Tabii bizim projelerimizi de iyi irdelemek gerekiyor. Bir yere baraj yaptığınızda su potansiyelini iyi tahmin edemezseniz, bu ciddi bir mesleki ayıptır. Onun için de ölçümlere devam etmeliyiz. Hidrolojik raporlar ilgili bir yazı yazdık” diye konuştu.

Suya göre planlama yapmak lazım ama ortada bir durum var

Yeniden söz alan Parıldar ise,  “Suya göre planlama yapmak lazım ama ortada bir durum var. 5600 dekarlık alanda kivi üretimi yapılan bir il var. Artık Yalova kivi ve çiçekle birleşmiş. Sulamayla ilişkili planlama yaparken bundan sonra dikkatli adım atılırsa 5 bin 600 dekarın da ihtiyacını gidermek amacıyla önemli” dedi.

Yalova'nın su potansiyeli

Çelenk, Yalova’da 6 tane baraj planlamalarının devam ettiğini sözlerine ekleyerek , “Yalova'nın su potansiyeli sınırlı. Siz bunu arttıramazsınız. Topografik olarak uygun yer bulunmalı. Su bulunmalı ve dranej alanı ve jeolojik açıdan da uygun olacak. Şu anda büyük bir baraj yapılabilecek kapasitede bir bölge değil. Bir yere baraj yapıyoruz önümüze defne yaprağı kızılcık çıkıyor. Kaytazdere'nin de bu sefer tuzlu su problemi çıkıyor. O açıdan suya göre tarım politikası olmalı” diye konuştu..

Tarımı destekleyici çalışmalar da yapmak zorundayız

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da kenttin yüzde 60'ının orman olduğunu ve tarımsal üretim yapılan yüzde 27'lik alan içerisinde çok ciddi katma değeri yüksek bir tarım yapıldığını dile getirerek, “Tarımda Yalova ciddi anlamda başarılı bir ildir. Bu anlamda tarımı destekleyici çalışmalar da yapmak zorundayız. Mevcudu korumakla birlikte alternatif yerlerin arayışı içerisine de girebiliriz. Tarım Müdürümüzün de ifade ettiği gibi orada çok bilinçli bir kivi üreticiliği yapılıyor. Organik kivi üretimine de dönük de özel projeler yapılıyor. Daha az suyla daha verimli bir sulama tekniğinin de araştırması yapılıyor. Karadere Göleti ile ilgili malzeme konusunda ciddi sıkıntılar vardı. Kocaeli Valiliği ile görüştük. Elzem ihtiyaçlardan biri olduğunu belirttik. Yalova sınırına çok yakın. Kocaeli'ne de alakası olmayan bir yerdi. Bu konuda mutabık kaldık. malzeme çıkış onayı da çıktı. Artık oranın bürokratik alanda pek çok engeli de kalktı. Burada ciddi bir gölet ihtiyacı zaten var. Göleti sağlayamadığımız takdirde zaten ister istemez susuzluktan tarım arazileri imara açılır. Tarımı korumak zorundayız ki bu tür endişeler paylaşmayalım. DSİ Bölge Müdürlüğü ciddi çalışmalar yapıyor biz de bu çalışmaları takip ediyoruz.”

Basından dert yandı

Yeniden söz alan Çelenk, Yalova'da 3 yıl içerisinde basınla alakalı çok sıkıntı yaşadığı iddiasında bulundu. Çelenk, kentteki yatırımlarla ilgili vatandaşları bilgi almasını sağlayan basın mensuplarının toplantılara çağrılmamasını talep etti. Çelenk, şunları kaydetti:

“Basın yanlış şeyler yazdığında sorunu çözemiyoruz. Ben burada kiviye su yok demedim. Gerçeği söylediğimizde bir kaç tane sıkıntı yaşadık. Sayın Valim sizden de ricamdır. Bu toplantılar basına açık olduğunda biz rahat konuşamıyoruz. Kapalı olursa daha rahat konuşuruz. Yanlış anlamayın. Çünkü bazı gerçeklerde kelimeleri iyi seçmek zorunda kalıyoruz. Burada metine bağlı konuşacağız. Ben tekrardan ifade edeyim. Biz kiviye su yok demedik. Kivi çok su istediği için ciddi bir sorun. Burada 6 tane baraj planlamamız devam ediyor. Ki bunların birçoğu da içme suyu. İçme suyu da ciddi sıkıntı

Toplantıya katılmamakla tehdit etti

Bölgesi sorumluluğunda olan Yalova’da düzenlenen toplantıya önem gösterdiğini söyleyen Çelenk, basında istemediği yönden haber çıkması halinde bir daha toplantılara katılmayacağı yönünde tehditte bulundu. Çelenk, “Basın arkadaşlar lütfen 'şey' manşet atmasınlar. Ondan sonra bölge müdür yardımcısını gönderirim. Ben bu toplantıya önem veriyorum. Bütün toplantılara da bir fiil ben katılıyorum. Ben bir manşeti söyleyeceğim: 'Sayın Bölge Müdürüm, ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu?' Hangi gazete bilmiyorum. O arkadaş da burada mı bilmiyorum. Hoş değil sayın Valim.” dedi

Hassasiyetle görev yapıyorlar

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise "Basın mensubu arkadaşlarımız ilimizin gelişmesinde yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaşılmasında hassasiyetle görev yapıyorlar. O hassasiyetle paylaşacaklarına gönülden inanıyorum. Bu konu kişiselleştirilecek bir konu değil. Kurum müdürlerimize burada diyecek bir şeyimiz de yok. Su tarımı desteleyecek tarımda suyu besleyecek ve birbirlerini destekleyen yatırım söz konusu olacak."

Editör: TE Bilişim