2012 yılında Yalova Belediyesince otel yapılması şartıyla Arboretum arazisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son sözünü söyledi.
Eylül ayı içerisinde askıda bulunan plan değişikliğine yapılan itirazları değerlendiren Bakanlık 'otel yapımı ve plan notlarını' ihale şartnamesine uygun hale getirdi. Konusu Facebook hesabından paylaşan dönemin Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, "Rantçılar ve onlara yol verenler hüsrana uğradı. Şehircilik Bakanlığı yaptığımız itirazları değerlendirerek kabul etti.Konut alanı tekrar Turizm Alanına dönüştürüldü. Alınan plan notlarıyla da , 2012 yılında gerçekleşen ihale şartları korundu. 1/1000 lik planların değiştirilmesine gerek kalmadı.
Kongre Merkezli 5 yıldızlı Otel yapılmak zorunda. Yatırımcıları motive ederek, Yalova'nın bir an evvel Kongre Merkezine ve 5 yıldızlı otel tesislerine kavuşması sağlanmalıdır.
9 sayfalık Yalova ili 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliği raporunun 4.maddesi olan plan değişikliği kararında:
-26.08.2015 tarihli Yalova 1/25000 ölçekli çevre plan değişikliği kapsamında "özel proje alanı" kullanım kararının yerine getirilmiş olan" mevcut konut alanı (orta 151-300 kişi/ha) kullanım kararı kaldırılarak, bölge "Eğitim alanı" , " Kamu Hizmet alanı", ve" Turizm alanı" olarak belirlenmiştir.
Ayrıca Turizm Alanları ile ilgili olan plan notun da:
- Bu planın onay tarihinden önce yasal mevzuata uygun olarak onaylanmış alt ölçekli (1/5000-1/1000)imar planları dahilinde kalan ve bu planla kullanım kararı değişmeyen turizm ana başlığı altında kalan kullanımlarda , onaylı alt ölçekli imar planlarında plan revizyon veya plan değişikliği yapılması durumunda, mevcut planında ki yoğunluk-kaks değerleri veya bu plan notlarında belirtilen yoğunluk-kaks değerleri aşılmayacaktır. Bu planla kullanım kararı getirilen ve onaylı alt ölçekli planı bulunmayan alanlarda bu planda belirtilen yapılaşma koşullarına uyulur."
Editör: TE Bilişim