25 yıllık Ayakkabı Tamir Ustası Kamil Kocakavak yıllarını harcadığı mesleğin her geçen gün yavaş yavaş yok oluşunu gözlemliyor. Bir zamanlar herkesin ayakkabılarını tamir ettirmek için gelip gittiği dükkan şimdi çok az sayıda vatandaşın uğradığı bir yere dönüşmüş. Mesleğin önündeki en büyük tehlikenin yetiştirecek ve mesleği öğretecek çırak bulunamaması olduğunu vurgulayan Kocakavak, “Bu meslek yavaş yavaş ölüyor. Bu meslekteki en önemli sıkıntı ise çırak bulamamamız. Meslekte eskiden çırak kalfa usta olurdu ve bunlar zamanla usta olur ve kendi işyerlerini açarlardı. Meslek böylece kuşaktan kuşağa aktarılırdı. Ama günümüzde kimse çocuğunu ayakkabı tamircisine çırak vermek istemiyor. Herkes çocuğunu okutup masa başı bir işte görmek istiyor. Oysa bu mesleği de birilerinin yapması lazım. Bir orduda herkes general olursa kim savaşacak. Aynı mantıkla herkes mimar mühendis olursa diğer işleri kim yapacak. Bu bizim mesleğimizin olduğu kadar ustalık gerektiren tüm mesleklerde de en büyük sorun. Bugün terzi de, araba tamircisi de, berber de çırak bulamıyor. Bu konuda mutlaka bir şeyler yapılmalı yoksa fazla değil bir kuşak sonrasında bu işi yapan insan kalmaz” dedi.

AVM’lerle savaşmak mümkün değil

AVM’lerin ve büyük ayakkabı mağazaların 30-40 TL’ye varan fiyatlarla ayakkabı sattıklarını dile getiren Kocakavak, “Ayakkabı tamirciliğinin önündeki bir diğer tehlike ise AVM’lerde, ayakkabı mağazalarında ucuz fiyatlardan ayakkabı satılması. 30-40 TL’ye ayakkabı satın almak mümkün. Oysa bir ayakkabının tabanını 50 TL’ye değiştirebiliyoruz. Hal böyle olunca da insanlar ayakkabılarını tamir ettirmek yerine atıp yenisini almayı tercih ediyorlar” diye konuştu.

Ekonomik kriz tamir işlerini canlandırdı

Ülkede yaşanan ekonomik krizin son günlerde ayakkabılarını tamir ettirmeyi tercih eden insan sayısını da arttırdığını vurgulayan Kocakavak, “Eskiden herkes ayakkabısını tamir ettirip giymeye devam ederdi. Ama artık ayakkabısını tamir ettiren kişi sayısı çok düştü. Son yaşanan ekonomik kriz sonrasında ayakkabılarını tamir ettiren insanların sayısında bir artış yaşansa da bunun da geçici bir durum olduğunu biliyoruz. Ayakkabı fiyatlarında yaşanan artış vatandaşları buraya itti” dedi.

Editör: TE Bilişim