Marketler başta olmak üzere, pazar yerinin olumsuz fiziki koşulları, ekonomik koşulların zorluğuna kadar birçok sorunla baş başa olan Pazarcı esnafına adeta bir dokun bin ah işit…Yalova Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası’nın 625 üyesi olduğunu  ve yeni kapalı Pazar yerinin  tam olarak bitirilmemesi eski Pazar yeri dükkanlarının yetersiz altyapısından  dolayı esnafın birçok sorun yaşadığını belirten Oda Başkanı Orhan Seyfi Kalyoncu, mevsim olarak da yazlıkçıların gitmesiyle birlikte esnafın  sıkıntılı bir döneme girdiğini söyledi.

Kalyoncu, “Yazlıkçı gidince bizim işler de her sene olduğu gibi durma noktasına geliyor. Bizim pazarcı esnafı genellikle yaz sezonu ağırlıklı. Antalya’da turfanda sezonu başladığı zaman bizim işler de azalıyor, nerede ise durma noktasına geliyor” diye konuştu.

Yeni yapılan Kapalı Pazar Yerinin de henüz müteahhit firma tarafından tam olarak bitirilmemesinden dolayı oldukça sıkıntılı olduğunu belirten Oda Başkanı Kalyoncu, “Pazaryeri oldukça sıkıntılı. Yeni Pazar yerinde de birçok eksikler var, yapan firma henüz eksikleri tamamlamadığı için belediyeye devredemedi . O nedenle, yürüyen merdivenlerden, rögarlara kadar birçok sorun var. Alt kat otopark diye yapıldı, ama Pazar yerine çevrilince sıkıntılar oluştu. Kapalı Pazar yerinin her tarafı sıkıntı.Dükkanların tamamında  çatı deforme olmuş, oluklar çürümüş, elektrik tesisatlarının yenilenmesi, yangın tertibatının muhakkak olması lazım. Son yangın da elektrik aksamından kaynaklandı, ancak yine de ucuz atlatıldı. Pazarcı esnafı şu anda halinden memnun değil, kira veriyor, kimi üniversitede çocuk okutuyor, borçları var. Esnaf kış dönemine girince, ancak gününü kurtarmaya çalışıyor, ne iyi, ne kötü, idare ediyorlar” diye konuştu.

Sebze meyve satan esnafı etkileyen en önemli sıkıntıların başında marketlerin geldiğini belirten Oda Başkanı Kalyoncu, “Çıkın bakın İstanbul Caddesi’ne bütün dükkanların önünde neredeyse sebze meyve satılıyor. Onlar market olduğu için ucuza satıyorlar, toptan aldıkları için kurtarıyor, müşteri çekmek için kullanıyorlar. En çok sebze satan esnafı etkileyen de işte bu tür marketler.Bunun yanı sıra, zeytin satıyor adam, CD satıyor, elbise satıyor, kapının önüne domates, karpuz koyuyor.Kaldırımlarda iki vatandaş yan yana geçemiyor, ama adam oraya sebze meyve koyup yeri de işgal ediyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim