Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Başkanı Şamil Özoğul, “Yalova’da kurulacak Kalıp İmalatı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde kamulaştırma sürecinin önümüzdeki ay tamamlanmasını bekliyoruz. Firmalarımız yatırım için dört gözle bekliyor, rant  için değil kalıp imalatı için geliyoruz” dedi.
İl Genel Meclis üyelerine Kazımiye Köyü sınırları içerisinde kurulacak olan Kalıp İmalatı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde gelinen son durumla ilgili bilgilendirmede bulunan Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği Başkanı Şamil Özoğul, “2012 yılında projenin hayata geçirilmesi konusunda düşüncelerimizi netleştirdikten sonra yer arayışına girdik. Bursa, Adapazarı gibi yerleri araştırdık. Dönemin Valisi Esengül Civelek’e projemizi aktardık. O arazide Bilişim OSB arazisinin atıl durumda olduğunu öğrendik. Sayın Valimiz ve o dönemki vekil Temel Coşkun’un çabalarıyla Bakanlık tarafından bu arazinin, Kalıpçılar OSB’ye verilmesi onaylandı. Geçtiğimiz ay başında kamulaştırma davası yapıldı.Bilirkişinin değer tespiti yapılacak. Kanuni prosedür devam ediyor. Önümüzdeki ay bilirkişinin raporunu sunması ile birlikte belirlenecek rakam üzerinden kamulaştırmanın tamamlanması, devamında da hızlı bir şekilde altyapı çalışmalarına başlamayı planlıyoruz.Eğer yasal süreç planlandığı gibi giderse bizim tahminimiz 2016 yılı mart- nisan ayı gibi inşaata başlama aşamasına geleceğiz” dedi.
“OSB arazisinin tamamının bedelini karşılayacak nakit birikimimiz mevcut”
Organize Sanayi Bölgesi arazilerindeki kamulaştırma için açılan davalarda 26 Ekim 2015’te yapılan son duruşmada bilirkişi raporunun hazırlanması için süre talep edildiğini belirten Özoğul, “Bilirkişi raporunun hazırlanması için kamulaştırma davası 23 Kasım tarihine ertelendi. Bilirkişinin değer tayin etmesi ile kamulaştırmanın sonucuna geleceğiz. Umudumuz daha fazla sürecin uzamaması ve 2016 yılında yatırımlarımıza başlamak.Bugüne kadar OSB Müteşebbis Heyeti ile hak sahiplerini bir araya getirip de bir seferde hak sahiplerinin tamamının ikna olduğu bir OSB zaten görülmemiş. Olabildiği kadar vatandaşlar arazisini yüksek fiyata vermek istiyor. Bizim uzlaşma sonrası satın aldığımız yerler var. Toplam alanın yüzde 10’a yakını uzlaşma mantığı ile satın alındı. Sunulan rakamı beğenmeyen hak sahipleri yasal süreç gereği kamu davası açtı. Mahkemenin belirlediği değer üzerinden kamulaştırma yapılacak. Bu bizim kontrolümüzde olan bir durum değil. Bilirkişi burada tespit yaparken, o arazi üzerindeki ağacın çapına kadar tek tek değer biçiyor. Biz gerçekleşmiş değerlerin üzerinde çok mantık dışı bir değer çıkmadığı takdirde bedellerin ödenerek sürecin tamamlanmasını planlıyoruz. Öngörülen rakamlar üzerinden yanılgı payını da üzerine koyarak yaptığımız hesaplar sonucunda bizim satın almak zorunda olduğumuz metrekarenin tamamının bedelini karşılayacak şu anda nakit birikimiz mevcut. Umuyoruz o rakamlar çerçevesinde bir bedel ortaya konulduğu zaman yasal çerçevede ikinci on beş günü beklemeden ilk on beş günde bedeli yatıracağız. Ardından hızlı bir şekilde yatırıma başlayacağız” dedi.
Türkiye’deki en küçük sanayi OSB’nin büyüklüğünün bin dönümden başladığını Yalova’daki 342 dönümlük arazinin çok küçük olduğunu ancak kalıpçılar için lojistik öneminin büyük olduğunu belirten Özoğul, “Burada Türkiye’deki sanayi OSB’lerine göre çok küçük bir alan söz konusu. Türkiye genelinde en küçük OSB’ler bin dönümden başlıyor. Burada 342 dönümlük bir alan söz konusu. Ancak bu alan bizim için önemli. Çünkü Türkiye’de sanayinin merkezi olan üç bölgenin merkezinde olan bir konumu var. Bu açıdan birçok firmamızın dört gözle beklediği bir alan. Yatırım derken, rant anlamında değil, altyapının tamamlanmasının ardından firmalarımız bir an önce burada faaliyete geçmeyi planlıyor.Biz yönetim kurulu olarak bu işe başladığımızda OSB’ye katılacak  firmaların belli bir süre  UKUB üyesi olması, kalıpçılık konusunda doğrudan ya da dolaylı olarak faaliyette bulunma şartı getirdik ki, firmalar buradan yer alıp rant sağlamasın. Bunun önünü kesmek için ciddi yatırımcılar gelsin diye özel şartlar getirdik. Ama Yalova’dan katılacak firmalar için UKUB’a üye olsunlar ve kalıpçılık konusunda faaliyet gösterdiklerini belgelesinler, onlar da buradan yer alabilirler. Bu konuda herkesin rahat olması gerekir. Buradan yer alacak firmalar rant maksatlı değil, hepsi doğrudan kalıp işiyle uğraşan ve üretim yapacak olan firmalardır. Zaten bizim firmalarımız hali hazırda Gebze OSB, Adapazarı OSB, Bursa OSB’lerde faaliyet gösteren kalıp firmalarıdır” dedi.
Editör: TE Bilişim