Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlar ile alakalı yeni düzenlemede vatandaşı ve müteahhitleri yakından ilgilendiren önemli kanun maddeleri resmi olarak yürürlüğe girdi. Bundan böyle kentsel dönüşümde vergi ve harçlar alınmayacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Dr. Osman Ulukaya,  “Kentsel Dönüşüm kapsamında yer alan riskli alan, rezerv alanı, riskli yapı için uygulanan vergi ve harçlar muafiyet kapsamına alındı. 6306 Sayılı Afet Yasasında yer almasına rağmen kentsel dönüşüm kapsamında bulunan yapılar için müteahhitler ve alıcılar tapu harcı ve diğer vergileri ödüyor daha sonra mahkeme yoluyla dava açılarak ödenen bedeller iade alınmaya çalışılıyordu. Resmi gazetede yayınlanan değişiklik ile beraber artık dava açılmasına gerek kalmadı. Yeni düzenleme ile kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bir projeden ilk defa konut alan alıcılar ile müteahhidin ilk defa satışa çıkardığı yapılara vergi ve harç ödenmeyecek.

Bugüne kadar kentsel dönüşüm kapsamında olan bir projeden konut alan tüketici de ödediği tapu harçlarını iade almak için dava açabiliyor. Ancak yapılan değişiklik ile bundan sonra ise her iki tarafta bu süreçleri yaşamayacak. Her türlü tapu harcı, noter harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, versaet ve intikal vergisi, damga vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi muafiyet kazanmıştır.

 Resmi gazetede yayınlanan değişiklik ile müteahhit, Bakanlık, TOKİ, İller Bankası Anonim Şirketi, İdare ve bunların iştirakleri tarafından gerçekleştirilecek ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri, ile dönüşümüne ilişkin olarak Kanun uyarınca yapılacak diğer işlemler noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlardan, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden, bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kâğıtlar, resmî dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler sebebiyle düzenlenen kâğıtlar da dahil olmak üzere damga vergisinden, bu Kanun kapsamındaki yapıların maliklerine ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere bu amaçlarla kullandırılan krediler dolayısıyla lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisnadır.

Yapılan önemli düzenlemelerden biri de belediyelere ödenen harç ve ücret hakkında oldu. Kentsel dönüşüm kapsamı içinde bulunan her türlü yapı, mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanı için belediyelere harç ve ücret ödenmeyecek. Örneğin mevcut inşaat alanı 2 bin metrekare olan bir yapı 3 bin metrekareye kadar yeniden inşa edilirken bunun için belediyeye harç ve ücret ödemeyecek” dedi.

Editör: TE Bilişim