SASBÜD tarafından yapılan Yalova Süs Bitkileri Test Laboratuarı ve Makine Parkı Fizibilite Raporu Projesi hibe desteği protokolü imza töreni TİGEM arazisinde bulunan Yalova Garden A.Ş tesislerinde gerçekleştirildi. Törene Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan, MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut ve SASBÜD Başkanı Abdullah Okul katıldı. MARKA'nın kurulduğu 2009 yılından beri ilk defa tek kalemde verdiği en büyük hibe desteği olma özelliğine sahip projenin imza töreni öncesinde konuşan MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, "MARKA olarak değerli projelere destek vermekteyiz. Bugün burada bizim güdümlü proje desteğimiz olan ve MARKA'nın kuruluşundan bu yana tek kaleme yapılan en büyük mali destek olan Yalova'da Garden A.Ş ve SASBÜD'e sağlayacağımız 3 milyon TL'lik hibe desteğinin imzasını atacağız. Projenin Yalova'ya ve bölgeye hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim" dedi.

Civelek, "Yalova'da Süs Bitkileri Üretiminde ki Artış devam Edecek"


Akbulut'un ardından söz alan Yalova Valisi Esengül Civelek ise Yalova'da süs bitkisi üretiminin arttığını ve artışın da devam edeceğini dile getirerek, "Bugün Yalova için önemli bir gün. MARKA ve SASBÜD arasında Süs Bitkileri Araştırma, Geliştirme Ve Uygulama Projesi imza törenini gerçekleştiriyoruz. İlimiz ve bölgemiz süs bitkileri yetiştiriciliği alanında önemli bir yere sahip. Üreticiler ilimizde, bölgemizde yoğunlaşmış durumda. Ve dolayısıyla da bölgemize ve ilimize bu konuda yapılacak yatırımlarda çok çok önemli. Çiçekçilik sektörü ilimiz için çok önemli ama ilimizin coğrafi konumu, uygun iklim şartları gerek iç ve gerekse dış pazarlara olan yakınlığı yüksek katma değer ve istihdam yaratan büyük ticari potansiyele sahip sektörde bizi cazip kılıyor. Her geçen yıl da iç ve dış mekan süs bitkileri üretimimiz artıyor. Bundan böyle bu artış daha da hızla devam edecek. Zira Yalova Garden A.Ş TİGEM'in bin 541 dönüm arazisini 30 yıllığına kiralamış durumda. Dolayısıyla da bu arazi üzerinde süs bitkileri yetiştiriciliği devam edecek. MARKA tarafından hazırlanan Doğu Marmara Bölgesel Kalkınma Planında da süs bitkileri yetiştiriciliği sektörü gelecek vaad eden üretim alanları olarak gösterilmiştir. Kaldı ki organize üretim ve pazarlama faaliyetleri konusunda platform oluşturulması ve yapılacak yatırımlara da destek olunması gerektiği bu planda belirtilmiştir. Ben MARKA Yönetim Kuruluna ve çalışma arkadaşlarıma bu projenin hazırlanma sürecindeki destek ve katkıları için teşekkür ediyorum. Proje üreticilerimizi gerek iç ve gerekse dış piyasada rekabet edebilir konuma getirecek ticaret hacmini yükseltecek dolayısıyla ilimize, bölgemize turizm ve tanıtma anlamında da katkı sağlayacak olan bu projenin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

"Yeni Projeler Hazırlayacağız"


Yalova'da çiçekçilik sektörünün gelişimine yönelik projelere devam edeceklerinin altını çizen SASBÜD Başkanı Abdullah Okul ise konuşmasında, "Derneğimizin kuruluşunun 20'nci yılını kutluyoruz. SASBÜD 1994 yılında kuruldu ve süs bitkileri sektörünün en eski derneği konumunda. 20 yıldır da çok güzel organizasyonlara imza attı. Son olarak bu oluşumla ilgili buradayız. Emeği geçen herkes şu anda bu masada. Bugün MARKA tarihindeki tek seferdeki en büyük hibe desteğine imza atıyoruz. Bu projemizin ne kadar gerçekçi, doğru, ,istihdama ve ihracata dayalı olduğunun göstergesidir. Bizim için bu da yetmez. Yalova Garden A.Ş bunlardan birisi, OSB bir diğeri, MARKA'ya yaptığımız proje bir başkası. Ekonomi Bakanlığına yaptığımız bir projemiz var ki onu da çok önemsiyoruz. Kısa adı URGE olan Uluslararası Ticareti Geliştirme Projesi. Yurt dışında fuarlara katılıyoruz. Ama bütün bunlar da yetmeyecek. Sektörün, Yalova Garden A.Ş ve SASBÜD'ün güzel bir birlikteliği var. Kısa vadede yine başka projeler de üreteceğiz kanaatindeyim" sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından projenin hayata geçirilmesine imkan tanıyacak protokole imzayı Yalova Valisi Esengül Civelek ve SASBÜD Başkanı Abdullah Okul imza koydu.

24 ay uygulama süresi olan projeye sağlanan 3 milyon TL hibe desteği ile birlikte Yalova'ya 4 yılda 8 milyon TL'lik hibe desteği sağlanmış oldu.

Editör: TE Bilişim