SUYU TASARRUFLU KULLANAN AYNI ÜCRETİ ÖDEYECEK

2014 yılında suyun m3’ü için bir abone 1.85 TL+KDV olmak üzere toplamda 2 TL ödemekteydi. Getirdiğimiz yeni sistemde 10 m3’e kadar su tüketen bir abone suyun m3’ü için yine KDV dahil 2 TL ödeyecektir. Buradan da anlaşılacağı gibi 2015 yılında suyu tasarruflu olarak kullanan abonelerimiz hiçbir zamma tabi olmadan suyu kullanmaya devam edeceklerdir.

AZ TÜKETEN KORUNURKEN ÇOK TÜKETEN BEDELİNİ ÖDÜYOR

Getirdiğimiz yani anlayışla ciddi su sıkıntısı yaşayan ilimizde, suyu fazla kullananlara karşın suyu tasarruflu olarak kullananlara kolaylık sağlayarak su tasarrufunu teşvik etmeyi amaçladık. Burada da sınıflandırmaya gittik. Aboneler arasından rast gele seçtiğimiz ve standartların üstünde su tüketen bir abonenin ödeme durumuna baktığımızda ayda ortalama 14.60 m3 su tüketen abonemiz 2014 yılında bu tüketimi karşılığında 29.20 TL ödeme yaparken 2015 yılında ödeyeceği rakam sadece 31.5 TL’dir. Bir başka ifade ile zam oranı iddiaların aksine yüzde 7’dir.

TUİK istatistiklerine göre ülkemizde bir ailenin ortalama aylık su tüketimi 10-12 m3’tür. Standartlara uygun ve tasarruflu olarak su tüketen abonelerimiz yeni uygulamadan hiçbir şekilde etkilenmeyeceklerdir. Ortalamanın üzerinde su tüketen aboneler ise getirilen kademeli sistemle yüzde 5 ile 30 arasında fark ödeyeceklerdir. Buradan da anlaşılacağı gibi suya yüzde 100 zam yapıldığı iddiası gerçeği yansıtmadığı gibi en çok su tüketen aboneler bile yüzde 30’un üzerinde bir fiyat artışı ile karşılaşmayacaklardır.

ENGELLİ AİLELERİNE DAHA FAZLA DESTEK SAĞLADIK

Suya zam yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmadığı gibi engelliler üzerinden ayrı bir polemik yapılmasını hiç doğru bulmuyorum. Bizden önce engellilere 20 m3’e kadar su tüketimi ücretsizdi. Yaptığımız bu uygulama ile bir engelli bulunan aileye 15 m3’e kadar suyu ücretsiz, birden fazla engelli olması halinde ise bu oranı 30 m3’e kadar ücretsiz oranına çıkartarak engelli ailelerimize daha fazla destek sağladık. Kaldı ki Yalova kamuoyu benim engelliler konusundaki hassasiyetimi yakından bilmektedirler.

KAMU-ÖZEL KURUM ARASINDAKİ HAKSIZLIĞI GİDERDİK

Bizden önce kamu kurumları ile özel kurumlar arasında su ücretleri bakımından ciddi ve adil olmayan bir ayrım vardı. Eski tarife de kamu kurumlarının aleyhine çok ciddi oranlara varan farklı bir ücretlendirme vardı. Özel kurumlar aynı işi yapan kamu kurumlarına göre su ücretlerinde yarı yarıya varan oranlarda daha ucuz su bedeli ödüyordu. Getirdiğimiz yeni anlayışla bu aradaki haksızlığı ortadan kaldırdık. Kamu kurumlarına uygulanan m3 su fiyatını 2015 yılında sabit tutup özel kurumlarla eşitledik.

ESKİ YÖNETİM HİÇ ÖDEME YAPMAZKEN BİZ ÖDEDİK

Yapılan açıklamalarda Yalova Belediyesi’nin Yeşil Körfez Su Birliği’ne ödeme yapmadığı iddiaları da yer almakta. Bu iddialarda gerçek dışıdır. Kişi herkesi kendi gibi bilir misali hareket ediyorlar. Göreve geldikten sonra araştırdım. Eski yönetim 2013 yılında Yeşil Körfez Su Birliği’ne hiçbir ödeme yapmamış. Oysa biz göreve geldikten sonra 3 ayda 95 bin lira ödeme yaptık. Yeşil Körfez Su Birliği başkanlığı kendilerinde olmasına ve ödeme yaptığımızı bildikleri halde kamuoyuna ödeme yapmadığımızı söylemeleri anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum değildir.

BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARILMAK İSTENİYOR

Bütün bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi su ücretine zam yapılması söz konusu değildir. Konuyu inceleyen ihtisas komisyonunda AK Parti Grubu’ndan 3, CHP’den 2 üye bulunmaktadır. İlgili tarife de 163 madde yer almaktadır. Bu 163 maddenin 160’ı komisyonun oy birliği ile geçmiştir. İlgili tarife ellerinde olmasına, suyu standartlarında kullanan abonelere zam yapılmadığı açık ve net bir şekilde ifade edilmesine rağmen AK Partililer’in basına suya yüzde yüz zam yapıldığını iddia eden demeçlerinin takdirini değerli Yalovalılar’a bırakıyorum. 

Editör: TE Bilişim