Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli son günlerde domatesin fiyatında yaşanan astronomik artışın tamamen fırsatçılardan kaynaklandığını dile getirdi. Bin bir güçlükle üretilen domatesin tarladan çıkış fiyatının 500 kuruş olduğunu belirten Beşli, “Tarladan çıkan Domates, halden perakendeciye 2 TL’den satılıyor. Ama tezgaha ürün geldiğinde fiyatı 10 TL’ye çıkıyor. Burada olan vatandaşa olurken fırsatçılarda ciddi haksız kazanç elde ediyorlar. Bu konuda yerel yönetimlerin denetimleri sıklaştırması ve halkın fahiş fiyatlarla ürün almak zorunda kalmasının önüne geçmelidir” dedi.

Tarımsal üretim bitiyor
Öte yandan ülke genelinde olduğu gibi Yalova’da da tarımsal üretimin hızla azaldığına değinen Beşli, “Tarımsal alanlar ülkemizde de Yalova’da da hızla azalıyor. Birçok çiftçi gerekli desteği göremediğinde mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki anormal artıştan dolayı üretimi bırakıyor. Bu da ülkede tarımsal üretimin durma noktasına gelmesine zemin hazırlıyor. Üretemeyen ülkeler yok olmaya mahkumdur. 2005 yılında kamyonlarla salatalığı İstanbul’a gönderen Yalova 2018 yılına gelindiğinde ayda 1 kamyon dahi salatalık üretemez duruma düştü. Seralar kapandı. Üretim azaldı. Önümüzdeki süreç daha da kötü olacak” diye konuştu.

Suç oranı artar
Gıda fiyatlarındaki artışın alım gücünü düşürdüğünü vurgulayan Beşli, “Eğer bu durum aynı şekilde devam ederse alım gücü düşen vatandaş aç kalır. Dolayısıyla da suç oranları artmaya başlar. Köylüler bile artık üretmiyor ve şehirlere geliyor. Devlet bu konuda mutlaka önlem almalı. Tarımsal üretimi özendirmeli” dedi.

Editör: TE Bilişim