Türkiye'de Kivi'nin ardından ilk kez yetiştirilen ve Türk tarımına kazandırılan Aronia meyvesi Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'ın da katıldığı bir törenle hasat edilmeye başlandı. Hasat töreninde Aronia ile yapılan pastayı da yine Yalova Valisi Tuğba Yılmaz kesti.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye entegrasyonu sağlanarak ilk kez yetiştirilmeye başlanan Aronia meyvesi düzenlenen törenle hasat edildi. Enstitüde ki Aronia bahçesinde gerçekleşen törene Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ve il protokolü de katıldı. Burada Aronia ile yapılan yoğut, Aronia Reçeli gibi ürünler de vatandaşlara ve davetlilere dağıtıldı. Aronia'nın ilk kez yetiştirilmesi konusunda konuklara bilgi veren Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, "Atatürk Araştırma Enstitüsü Bahçe Kültürleri İl Müdürlüğü ülkemizde bahçe kültürleri konusunda tarımın lokamatifi olmuş bir kurumdur. Rahmet ve şükranla andığımız Adnan Kahveci’nin buraya kiviye getirmesiyle, 1980’li yıllarda başlayan hummalı çalışmaların azmi hala devam etmektedir. İlerleyen zamanlarda kivi sempozyumumuzda İl müdürlüğümüz tarafından yapılacaktır. Buraya tahin olduğumuz zaman Türk vatandaşlığına geçmiş Alman bir tıp doktoru benimle görüşmek istedi. Kendisi aronya denilen meyve türünü anlattı. İnsan sağlığına oldukça katkısı olan aronya meyvesi için girişimlerde bulunduk. 2012 yılında ise aronya meyvesi ile alakalı bir proje başlattık. Bu proje kivi üretiminden daha kısa vadede sonuca götürdü. Üretim projesinden yaygınlaştırma projesine geçtik. Bu da ülkemizde 4 lokasyonda Malatya, Tokat, Edirne ve Yalova’da faydalı bir meyveyi Türk tarımına kazandırmış olacağız. İnsan sağlığı açısından ne kadar önemli bir meyve olduğu geri dönüşlerle anlıyoruz. Kanserli hücreleri yok etme kapasitesine sahip olan meyve sebebiyle gelecek nesiller bizi hayırla yad edecek. Sayın Valimiz aramızda bulunduğu süre içerisinde desteklerini hiç eksik etmedi, kendilerine teşekkür ediyorum. Kendisi bizzat bu meyve ile ilgilenip, Ankara’ya göndermiştir" dedi.
"Alternatif kaynak olacak"
Boz'un ardından söz alan Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar ise Aronia'nın Yalovalı çiftçiler ve Türk çiftçileri açısından hızla alternatif bir ürüne dönüşeceğini belirtti. Parıldar konuşmasında, "Uzaklarda arama aronya meyvesi Yalova’da sloganıyla bir proje gerçekleştirdik. Bununla ilgili Araştırma Enstitümüz ve İl Özel İdaremizle beraber, yaygınlaştırmaya başladık. 2017 yılında 10 dekar alanda aronya meyvesinin çalışmasını başlattık. İnşallah 3. yıldan itibaren aronya bitkisini hem ilaç sektörüne hem de tıbbi bitki sektörüne sunacağız. Gerek çifçimize alternatif bir gelir kaynağı olacak gerekse ülkemizin ekonomisine de katkı sunacağını düşünüyoruz. Desteklerinden dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından bahçedeki ilk Aronia hasadını Yalova Valisi Tuğba Yılmaz yaptı. Yılmaz ilk kez tattığı Aronia meyvesini çok beğendiğini de ifade etti. Törenin anısına Aronialı pastayı da kesen Vali Yılmaz Aronialı Yoğurt ve Aronia reçelini de ilgiyle inceledi. Törene katılanlara da Aronialı Yoğurt ve Aronia reçeli ikram edildi.
Kansere iyi geliyor
Aronia meyvesinin çok iyi bir antioksidan olduğu da ifade edildi. Ancak meyvenin en can alıcı noktası ise yapılan bilimsel araştırmalarda Kolon Kanseri için doğal bir önleyici olduğunun tespit edilmesi. Bu yönüyle de Aronia ilaç sektöründe büyük rağbet görüyor.

 

Editör: TE Bilişim