Tenşi, .”1 Ocak 2014 tarihinden başlanarak, 1996 tarihinde ve daha sonra piyasaya çıkan araçlardaki tüm elektronik ve analog takografların 5 yıl içinde “dijital takograflarla” değiştirilmesi hükme bağlanmaktadır. Buna göre; 1996-1998 model araçlar, birinci yıl içinde, 1999-2001 model araçlar, ikinci yıl içinde, 2002-2004 model araçlar, üçüncü yıl içinde, 2005-2007 model araçlar, dördüncü yıl içinde, 2008 ve sonrası model araçlar, beşinci yıl içinde takograf değişikliği yapmak durumunda” diye konuştu. Tenşi, elektronik (yerli) takografların tamirinin yasaklanacağını böylece bozulan takoğrafların yenilenmesinin sağlanacağını dile getirdi. Tenşi, 2013 yılında plaka eksikliğinin ağır kusur sınıfına alındığını da belirtti.

Araç muayene ücretleri nasıl?

TÜVTURK Yalova Araç Muayene İstasyonu’nda verilen hizmetlerle ilgili de bilgi veren İsmail Tenşi, araç muayene istasyonunda periyodik araç muayenesi, tadilat muayenesi, zorunlu muayene, tespit işlemleri (renk, taksimetre, takograf, logo, kuşak takılması, motor-şasi), egzoz emisyon ölçümü yapılmakta olduğunu kaydetti. Tenşi, Otobüs, Kamyon, Çekici muayene ücretinin 214,76 TL, otomobil, kamyonet, minibüs için 159,30 TL, motosiklet, traktör için 82,60 TL, egzoz emisyon ölçümünün 32 TL, egzoz ruhsatının 5 TL olduğunu sözlerine ekledi.

Muayene öncesi nelere dikkat edilmeli?

Muayeneden önce yapılabileceklerle ilgili uyarılarda da bulunan Tenşi, araç sahipleri muayene öncesinde şunlara dikkat etmelidir; “İç ve dış lambaların hepsi yanıyor mu? Aydınlatma lamba camları sağlam mı? Farların içinde nem var mı? Emniyet kemerleri çalışıyor mu? Araçtaki koltuk sayısı ruhsatla uyuşuyor mu? Cam silecek ve silecek suyu çalışıyor mu? Kalorifer çalışıyor mu? Takograf ruhsata işlenmiş mi? Ön ve arka plaka var mı? Logo ruhsata işlenmiş mi? ABS çalışıyor mu? Bijonların hepsi tam mı?” diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim