Ihlamur ve Kestane Balının anavatanı kabul edilen Yalova bu balın tanıtımı ve markalaşması adına adımlar atmaya başladı. Yalova Tarım ve Orman il Müdürlüğü Arıcılar Birliği ile birlikte ilin ilk bal süzme ve paketleme tesisi İl Özel İdaresi desteği ile kurdu. Konuyla ilgili bilgi veren Yalova Tarım ve Orman il Müdürü Suat Parıldar, Bu yıl Yalova’da bal rekoltesi düşük. Bunda yağışlar büyük bir etken. Özellikle Ihlamur ve Kestane Balı konusunda üretim çok azaldı. Ama bu durum sadece bu seneye has bir durum. Arıcılıkta sezon bazen çok güzel gider. Bazen bir yağmur yağar bu sizi etkiler. Ama korkulacak bir durum yok. Seneye açığımızı kapatacağımıza inanıyoruz. Kestane ve Ihlamurdan aradığını bulamayan arıcılarımız başka illere gezginci arıcı olarak gittiler.
Diğer yandan Yalova’da Organik kestane ve ıhlamur balı üretimini geliştiriyoruz. Organik arıcılık yapan arıcılarımız aynı pozisyondaki konvansiyonel arıcılardan durumları daha iyi. En azından bu yıl beklediğimiz gibi arılara bir zarar gelmeden sezonu tamamlayacağız. Seneye daha güçlü bir şekilde başlayacağız.
Bugüne kadar Yalova’nın ıhlamur ve kestane balı vardı ama bunu süzme ve paketleme tesisimiz yoktu. İl Özel İdaresi desteği ile bir bal süzme ve paketleme tesisini arıcılar birliğinde kurduk. Markalaşmak balınızı bir şekilde paketlemeyi, ambalajlaması gerektiriyor.  Ayrıca balı üreten işletmenin bakanlıkta kayıtlı bir işletme olduğunu gösteren bir yazı da olmalı. Artık balımızı kendimiz süzecek ve paketleyebileceğiz. Bu önemli bir aşamaydı. Ardından da tanıtım ve markalaşma aşamasına geçeceğiz. Ortada bir balınız varsa ve bunu sunamıyorsanız, paketleyemiyor ve tanıtamıyorsanız, sürekli fason olarak bir yerlere bu balı veriyorsanız asla markalaşamazsınız” dedi.

Editör: TE Bilişim