Gerek Avrupa’ya gerek Rusya’ya gümrüksüz ticaret yapılabilen tek ülke özelliği yanındason dönemlerde yabancı yatırımcılara farklı destek ve teşvik imkanlarıda sağlayan Sırbistan’a yatırım  için yatırımcılara davet var. Bu konuda yatırımcılara yardımcı olan Belgrad’a yerleşmiş olan bir Makedonya göçmeni DERYA GROUP sahibi ve müdürü Gülten Dvornic Sırbistan’ın cazip yönlerini anlattı.

 

SIRBİSTAN’A NEDEN YATIRIM  YAPMALI?

Sırbistan; AB Ülkeleri, Doğu Avrupa Ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri ve Orta Doğu Ülkelerine ulaşım açısından avantajlı bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Avrupa’ya erişimde iki önemli koridorun; 7. Pan-Avrupa Koridoru ve 10. Pan-Avrupa Koridoru’nun kesiştiği noktada yer alan Sırbistan, mal taşımacılığında önemli maliyet avantajlarına sahiptir.

 

 

Gülten Hanım birazda kendinizden bahseder misiniz? Sizin Sırbistan’a yerleşme serüveniniz nasıl oldu?

Aslen Üsküp / Makedonyalıyım, Üsküp Türklerindeniz. Üsküp Üniversitesinde Türk dili ve edebiyatını bitirdikten sonra ilk olarak Anadolu Ajansıyla tercüman olarak iş hayatına Belgrad’da başladım. Belgrat Üniversitesinde yüksek lisansımı Türk kültürü üzerine yaptım. Öğrenci iken Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir kursa gitme şansım oldu. O yıllardan bu zamana kadar çevirmenlik ve danışmanlık hizmetleri vermekteyim. DERYA GROUP CONSULTING firmasını kurduktan sonra Türk firmalarıyla çok fazla çalışmamız oldu. DERYA GRUBU bizim profesyonel ekibimizden kurulmuş olan bir danışmanlık ve çeviri şirketidir. Profesyonel ekibimizle beraber Sırbistan’da şirket açılımı ve tüm hukuki işlemleri ayrıca bunların çevirilerini hizmet olarak sunuyoruz. Ayrıca bunun yanında iş ve pazarlama planlarını ve yatırım planları hakkında da danışmanlık veriyoruz. Tecrübemiz ve bilgiyle, her türlü zorlu işi alıp üzerinde titizlikle çalışıp sonuca vardırıyoruz. Müşterimizin memnuniyeti ile biz kendi başarımızı ölçüyoruz. Bilgiyi ve tecrübemizi harmanlayıp müşterilerimizin önüne somut değerler koyuyoruz. İş başarımız bizim referanslarımız ve müşteriye verilen güvendir. Bundan dolayı müşterilerimiz uzun vadeli olarak bizimle çalışmaktadırlar.

 

Derya Grup’un Vizyonu, yerli ve yabancı kuruluşlar ve yatırımcılar için hizmet, çeviri ve diğer profesyonel danışmanlık hizmetleri sağlanmasında lider yerli firma olmak. Tam gereksinimleri, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan kaliteli hizmet vermektir.

Yatırımcılar Neden Sırbistan’ı Seçmeli?

Sırbistan, yetişmiş insan gücü, düşük maliyetleri ve lokasyonu ile son dönemde gözde ülkelerden biri haline geldi. Sırbistan'ın konumunun Türkiye ile Avrupa arasında bir köprü niteliğinde olduğu gerçeği yadsınamaz bir gerçek.

Sırbistan son dönemde ülkedeki eski ve kullanılmayan fabrikaları dönüştürerek yatırımcılar için yeni bir fırsat yarattı. Ülkedeki yetişmiş iş gücü Avrupa'daki merkezlere yakınlık şu anda ülkeye yönelen yatırımların esas gücünü oluşturuyor.

Hem Avrupa’ya hem Rusya’ya gümrüksüz ticaret yapabilen tek ülkedir ve ayrıca coğrafi olarak iki kanala da kolay sevkiyat gerçekleştirebilecek bir konumdadır. Kaldı ki her bir yatırımcı, Sırbistan’ın iki önemli Avrupa koridoru ile – Koridor 7 (Tuna Nehri) ve Koridor10 (Uluslararası otoban ve demiryolu)- AB, Güneydoğu Avrupa ve Yakın Doğu pazarlarına yakınlığının sağladığı lojistik üstünlüğün ve nakliye kolaylığının farkındadır.

 

Yatırımcılar için nasıl teşvikler veriliyor?

Sırbistan’da yatırımlara devlet destekleri sağlanabilmekte olup, bu desteklere ilişkin olarak limitler Devlet Yardımları verilmesine ilişkin Kurallar düzenlemesi kapsamında belirlenmiştir. Bu çerçevede, 50 milyon Avro’ya kadar olan yatırımlara yatırım bedelinin % 50’si kadar, 50-100 milyon Avro arasındaki yatırımlarda 50 milyon Avro’yu geçen kısmın % 25’i ve 100 milyon Avronun üzerindeki yatırımlarda ise 100 milyonu aşan kısmın % 17’si azami destek sınırı olarak belirlenmiştir. Istihdama dayalı yatırım teşvikleri, yatırımın yapıldığı bölgeye göre değişmektedir. Bahse konu bölgeler gelişmişlik düzeyine göre belirlenmekte olup, bir yatırımcının teşvikten faydalanması için ayrıca asgari yatırım tutarını gerçekleştirmesi gerekmektedir. Gerekli şartların sağlanması durumunda nakdi teşvikler, yaratılan istihdama ve işçi maaşlarına göre hesaplanmaktadır. Sırbistan Hükümeti, nakdi teşvikler dışında, yatırımlara 10 yıllık kurumlar vergisi muafiyeti de sağlayabilmektedir. Ancak, bu avantajdan yararlanmak için yatırımın 8,3 milyon Avro’nun üzerinde olması gerekmektedir. Bu vergi avantajları Sırbistan’ın vergi düzenlemeleri kapsamında sağlanmaktadır

 

 

Sağlık turizminin Sırbistan ve Türk’ye arasinda  nasıl geliştirebiliriz?

Sağlık Turizmi; kısaca tedavi amacı ile yapılan seyahatlerdir. Başka bir ifadeyle, sağlık turizmi, fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olanlarla birlikte uluslararası hasta potansiyelini kullanarak sağlık kuruluşlarının büyümesine olanak sağlayan turizm türüdür.

Dünyada sağlık turizmi son 10 yılda hızla gelişmiştir. Sadece tıp turizmi için seyahat edenlerin sayısı 10 milyonu aşmış ve yıllık 100 milyar USD’lik bir ciroya ulaşmıştır. Termal turizm, medikal SPA, yaşlı ve engelli turizminde seyahat edenlerin sayısı ve bu alanda dönen ciro tam olarak bilinmemekle birlikte medikal turizmdekinden çok daha üst sıralarda olduğu öngörülmektedir.

Her vatandaş kendi ülkesinde tedavi edilecek hakkına sahiptir. Hastalıklarda ve  bazı hastalık hallerinde ve vatandaşın kendi ülkesinde tanı ve tedavi olasılığı yoksa o zaman hasta istediği yerde tedavi edilecek hakkına sahiptir.

Sırbistan uzun yıllardır Türk hastaneler ile işbirliği var.  Şimdi Sırp piyasada henüz olmayan Türk hastaneleri Sırbistan'da kendilerini  tanıtmak istiyorlar ve onlar için Sırbistan'da yapılmayan tıbbi işlemlerini sunmak en önemlisidir.

Ayrıca, Türk vatandaşları için Sırbistan'da kaplıca turizminin bir iyi iş yatırım potansiyelini kaynak olarak öğrenmek  önemlidir. Türkler tarafından Sırp kaplıcalara yatırım  yapılırsa Türk vatandaşları Sırbistan'da rehabilitasyon üzerinde olasılığı vardır. Sırbistan doğal termal kaynaklarıyla zengin ve aynı zamanada sağlık turizminin bakımından  bu tür  kapasitesine sahiptir.

Biz DERYA GROUP olarak bu konuda da Sırbistan’dan Türkiye’ye sağlık turizmini gerçekleştirebiliriz ve  her türlü işlemleri İngilizce, Türkçe, Sırpça ve Makedonca dillerinde hizmet vermekteyiz.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim