İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine katkı sağlamak amacı ile Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "Yalova İşgücü Piyasası Talep Araştırması"nın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 12 Mayıs-27 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılana araştırmaya göre ildeki işletmelerin kadrolarının büyük oranda dolu olduğu ve kadro açışının ise oldukça düşük olduğu sonucu ortaya çıktı. Her 100 kadrodan 96.2'sinin dolu olduğu Yalova'da açık kadro oranı ise %3.8 olarak belirlendi. Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Yalova'nın işgücü piyasasının bir fotoğrafının çekildiği araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar ise şu şekilde;

"İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Yalova ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs - 27 Haziran tarihleri arasında Yalova İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir.

Yalova ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile Yalova’daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.

Bu çalışma ile birlikte Yalova’daki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir. Çalışma Yalova’nın işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek sonucunda Yalova düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretilmiştir.

Araştırma Bilimsel Ve Anlamlı Sonuçlara Sahiptir

Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Yalova’daki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Yalova’da tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Toplamda Yalova ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı, 581 işyeri bizzat ziyaret edilmiş ve bu işyerlerinin 518 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır.

Çalışma kapsamında Yalova ilinde 668 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Yalova’nın “Açık İş Oranı” % 3,8 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Yalova’da her 100 kişilik kadronun 96,2’si dolu 3,8’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 25,3’i, açık işi olduğunu belirterek her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunduğu anlaşılmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 37,3 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 18,1 lise ve dengi eğitimliler, yüzde 15,5 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 3,1 lise üstü eğitimliler, yüzde 0,6 oranında ise çıraklık eğitimi alanlar talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; önem sırasına göre yüzde 58,2 mesleğe ilişkin yeterli bilgi, yüzde 57,1 fiziksel yeterlilik, yüzde 31,8 iletişim ve kendini ifade etme, yüzde 31,3 takım çalışması, yüzde 16,9 sorun çözme ve bağımsız karar verme becerisi, yüzde 13,7 etkin hesap yapabilme, yüzde 9 bilgisayar kullanımı, yüzde 7,4 satış ve pazarlama, yüzde 6,4 proje tabanlı çalışma, yüzde 3 yabancı dil yeterliliği talep edildiği tespit edilmiştir

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 5,2 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti sektöründe tespit edilmiştir. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörünü yüzde 5,1 açık iş oranı ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü ve yüzde 4,2’lik açık iş oranı ile İmalat sektörü izlemektedir.

Yalova’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Makineci (Dikiş), Plastik Boru İmal İşçisi, Metal Mamuller Montaj İşçisi, Garson (Servis Elemanı), Beden İşçisi (İnşaat), Beden İşçisi (Genel), Paketleme İşçisi, Reyon Görevlisi, Gaz Altı Kaynakçısı ve Temizlik Görevlisi olduğu tespit edilmiştir.

Yalova İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Yalova’da ilk 6 ayda 842 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin %37,8’i eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Buna göre, yaklaşık her 5 işverenden 2’si işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; Makineci (Dikiş), Model Makineci (Dokuma Hazır Giyim ve Ev Tekstili), Metal Mamuller Montaj İşçisi, Garson (Servis Elemanı), Plastik Boru İmal İşçisi, Kat Görevlisi, Gaz Altı Kaynakçısı,  Temizlik Görevlisi, Paketleme İşçisi mesleğidir.

Yalova İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 871 kişilik net artışın beklendiğini bize göstermektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 5,1 artmasını beklemektedir.

30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 40,4 ile İmalat, yüzde 17,5 ile İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri ve yüzde 16,6 ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörleri olduğu görülecektir.

Makineci (Dikiş), Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Metal Mamuller Montaj İşçisi,  Plastik Boru İmal İşçisi, Temizlik Görevlisi, Beton ve Betonarme Kalıpçısı, Beden İşçisi (İnşaat), Sıvacı, Garson (Servis Elemanı) ve İmal İşçisi meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen mesleklerdir. Buna karşılık; İnşaat Mühendisi-Köprü, Diğer Gemi Güverte Zabitleri ve Kılavuz Kaptanları, Gemici, Direksiyon Eğitmeni,  Taşlama Tezgâh İşçisi meslekleri ise 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu mesleklerdir.

Yalova İşgücü Piyasası Analizi Raporlaştırılmaktadır

Çalışmanın sonuç raporunda Yalova’nın işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Yalova’nın işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.

Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Yalova İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca Yalova ilinde geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır. İşgücü yetiştirme kursları, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacaktır. Önümüzdeki dönemde de, Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Yalova İşgücü Piyasası Analizi Raporu” 2014 yılı Ekim ayı içerisinde yayınlanması planlanmaktadır. Bu Rapor kapsamında Yalova işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.

Araştırmanın; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir.

 

Editör: TE Bilişim