Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’nun da katıldığı törende projenin geldiği nokta ile ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan, “Projenin nihai hedefinde Yalova kıvırcığı olarak marka tescilinin yapılması ve  ileride Yalova’yı kıvırcık koyununun damızlık tedarik merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Projenin hayata geçirilmesi ile ilgili aşamaları da anlatan Müdür Karahan, şu anda proje kapsamında 22 bin kıvırcık koyun ve keçi bulunduğunu söyledi. Müdür Karahan sözlerini şöyle sürdürdü: “İki yıl önce başlanmış bir projenin bir ayağı bugün gerçekleştirdiğimiz tören. Bu proje Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen Halk Elinde Islah Projesi,  kıvırcık koyununun bu proje kapsamında Ankara’dan gelen uzmanlar tarafından değerlendirilmesiyle başladı.Yalova’da bu ırkın korunması amacı ile bir proje başlatıldı. Toplamda 6300 koyun ile projeye başlandı. Proje ile beş yıl boyunca, bu sürülerdeki ölçümler, tahliller, koç katımında kurallara uyulması konularında proje paydaşlarımız olan üreticilerimize eğitimler düzenlendi. Uzman arkadaşlarımız tarafından projeye uygunlukları sürekli denetleniyor. Bu proje beş yıl süreceği için zaman zaman kuralların da hatırlatılması gerekiyor. Proje paydaşı üreticilerimize farkındalık oluşturmak için bu organizasyonu düzenledik. Kıvırcık koyunun halk elinde ıslah projesi, bundan sonraki yıllarda tekrar ikinci bir proje olacak. Elinde kıvırcık koyunu olan tüm çiftçilerimiz için de bu koç dağıtımını gerçekleştireceğiz.  İleride Yalova’yı kıvırcık koyununu damızlık tedarik merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu koçları üreticilerimizin elinden temin ettik. Diğer illerden bizi arayanlar oldu, kıvırcık koyunu damızlık talebiyle ilgili. İki yıl içinde kıvırcık koyun keçi sayımız 22 bine çıktı. Diğer illere de damızlık koyun ihraç edecek illerden birisi olacağız. İkinci etap projeye de şu anda adayız, bakanlığa başvurumuz yapıldı” diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan Yalova Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şendoğan Erdem de bir dahaki seneye bütün üreticilere bir koç sözü verdiklerini belirterek, “İnşallah bütün üreticilerimiz dağıtılan koçlardan memnun olur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından üreticilere dağıtımı yapılacak koçlar için kura çekimi yapıldı. İlk kurayı çeken Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, hayırlı olması temennisi ile üreticiye sertifikasını takdim etti. Vali Selim Cebiroğlu, projenin bundan sonra da geliştirilerek devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim