Yalova Orman İşletme Müdürlüğü il ormanlarından reçine üretimini içeren bir projeyi hayata geçirdi. Bu kapsamda ülkenin reçine üretim potansiyelinin de arttırılması hedefleniyor.
Yalova Ormanlarından reçine üretilmesi amacıyla hazırlanan eylem planı hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Yalova Orman İşletme Müdürlüğü personellerine Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Deniz ve ekibi tarafından eğitim verilmeye başlandı. İlk etapta Armutlu ilçesinde başlatılacak ardından diğer ilçelere de yaygınlaştırılacak olan reçine üretimi eylem planı ile ilgili bilgi veren Yalova Orman İşletme Müdürü Murat Bilinmiş, "Hedefimiz ilimizde reçine üretimini yaygınlaştırmak ve üretim miktarını arttırmak" dedi. 
Bilinmiş reçine üretimi konusunda şu detayları paylaştı, "Reçine, başta çamlar ve kozalaklar olmak üzere bazı bitki ve ağaçların salgıladığı sarı renkli sıvı bir maddedir. Bu madde havadaki oksijen ile birleştiği zaman sertleşir ve hoş bir koku salgılar. Ülkemizde en çok bilinen reçine türü çam ağaçlarının reçinesidir. Halk arasında çam sakızı adıyla da bilinir. Reçine, katı veya yarı akışkan olarak bilinir. Bitkilerin salgı kanallarında toplandıktan sonra dışarı verilir. Ülkemizde reçine daha çok ibreli ağaçlarda yani çam türlerinden üretilmektedir. Reçine kimya endüstrisinin ihtiyaç duyduğu bir orman yan ürünüdür. Reçinenin temel iki bileşeninden birisi olan terebentinden; parfüm, koku maddeleri, sıcak yapıştırıcı, izolasyon ve basınca hassasiyet özellikli politerpen reçineleri, insektisitler, zamklar, temizlik kimyasalları, tekstil katkı kimyasalları, dezenfektanlar, otomobil transmisyon yağları elde edilirken, kolofandan ise; sizing agentler, emülsiyon polimerizasyon kimyasalları, esterleri ve polimerleri ile yapıştırıcılar, matbaa mürekkebi kimyasalları, sakızlar, kaplama kimyasalları, izolasyon maddeleri gibi ürünler elde edilmektedir. Ülkemizde ise daha çok boya endüstrisinde kullanılıyor. Reçine üretim fonksiyonlu olarak işletilebilecek sahil çamı için, Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, Armutlu İşletme Şefliği, Mecidiye – Fıstıklı sahasında toplamda 524,0 dekar alanda reçine üretimi gerçekleştirilecek.  Bu sahalarda 2017 yılında, verimliliği artırmaya yönelik bakım faaliyeti ve reçine üretimi eğitim çalışmaları, OGM tarafından görevlendirilen Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Deniz ve ekibi tarafından yürütülecek. Hazırlanan bu eylem planının amaca hizmet etmesi için öngörülen faaliyetler Reçine Üretim Fonksiyonlu olarak işletilebilecek Mevcut Ormanların Planlanması Faaliyeti; Reçine Üretim Fonksiyonlu Ormanlarda Verimliliği Artırmaya Yönelik Bakım Faaliyeti; Reçine Ormanları Bakımı ve Üretim Teknikleri Eğitimi Faaliyeti; Ham Reçine Üretim ve Satışı Faaliyeti şeklinde olacak. Asit pasta yöntemi ile reçine üretimi için, üç işçiyle 30 ağaç üzerinde 1 Ağustos-16 Ekim tarihleri arasında 5 reçine yarası açılarak  %10’luk asit-pasta uygulandı. Ekim ayında, hava sıcaklık 18 °C’yi düştüğünde ağaçlardaki reçine poşetleri çıkarılarak ayrı ayrı tartıldı. Çalışmada, % 10’luk asit pasta uygulaması için ağaç başı verim 1286 gram elde edilmiştir. Her bir yara (pencere) için verim 1286:5= 257 gramdır. Reçine üretimine, 2018 yılında, ortam sıcaklığının 18 °C’yi bulduğu Nisan ayında başlanacak. Nisan-Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık 6 adet pencere daha açılacak. Yani 6x257= 1542 gram ilk üç ay için, 1286 gram da Temmuz, Ağustos ve Eylül ve Ekim ayları için ilave edilirse ağaç başı verim 2828 gram civarında bekleniyor. 
Dünya piyasasında reçine ihtiyacı yıllık 1.000.000 ton civarı olup bunun 400.000 tonu Çin tarafından karşılandı. Bu proje ile amacımız ülkemizde reçine üretim kültürünü yeniden canlandırmak, reçine ve türevlerinde yaşanan dışa bağımlılığı azaltarak hem yöre halkına istihdam oluşturmak hem de ülke ekonomisine katkı sağlandı" 

Editör: TE Bilişim