Yalova’da tarımsal gelişimin desteklenmesi ve tarım sektörünün sorunlarını, çözüm önerilerinin dinlenmesi amacıyla düzenlenen Yalova İli Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarlığı Genel Müdür Yardımcısı Hasan Özlü, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Resül Durmaz, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, Yalova, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz ve tarım sektör temsilcileri katıldılar. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar ilin tarımsal nitelikleri hakkında bilgiler verdi. Parıldar konuşmasında, “İlimizin tarım arazilerinin %72.5’i 5 dekar ve daha altındaki tarım arazilerinden oluşmaktadır. Yalova Kivi’yi Türkiye’de üretmeye başlayan ilk ildir. Türkiye üretiminin yarıya yakını Yalova’dadır. Üretilen Kiviler diğer illere oranla da daha kalitelidir. Yalova 3 büyük metropole yakınlığı sayesinde gıda lojistiği anlamında da önemli bir potansiyele sahiptir. 17 adet soğuk hava depomuz ve paketleme tesisimiz mevcuttur. Yıllık yaklaşık olarak 82 bin ton depolama kapasitemiz mevcut olup, bu depoların %30’a yakını da kırsal kalkınma yatırımları ile desteklenmiş depolardır. Çilek üretimi de ilimizde öne çıkan diğer bir üretim çeşididir. Süs Bitkileri üretiminde üretim hacmi bakımından Türkiye’de İzmir ve Antalya’nın ardından gelen 3. İl durumundayız. Süs bitkileri sektörü çalışanları deneyimli ve bilgi birikimine sahiptirler. Üretim kalitesi anlamında Dünya pazarları ile rekabet edebilecek durumdayız. 2017 yılı TÜİK verilerine göre il genelinde büyükbaş hayvan sayısı 14 bin, küçükbaş hayvan sayısı 25 bin, kanatlı sayısı 71 bin ve kovan adedimiz ise 29 bindir. Deniz avcılığı ve balıkçılık anlamında da ilimizin önemli bir potansiyeli bulunmaktadır.
Gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda arzını sağlamak, doğayı korumak ve onu gelecek kuşaklara yaşanır bir şekilde bırakmak hepimizin görevi olmalıdır. Çünkü gelecek tarım ve çevre hepimizindir” dedi.
 

“Yalova ilgi odağı bir il”

Toplantıda bir konuşma yapan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarlığı Genel Müdür Yardımcısı Hasan Özlü ise Yalova’nın sahip olduğu potansiyeller nedeniyle ilgi odağı bir il durumuna dönüştüğünü belirtti. Özlü konuşmasında şu sözlere yer verdi, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak sahada tarım sektörünün sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara çözümler üretmek adına çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz. İlgili Genel Müdür Yardımcıları ve Daire müdürü yardımcıları da bizimle birlikte bu toplantılara katılarak tarım sektörü temsilcilerinin nabzını tutuyor. Yalova ülkemizin nadide illerinden birisi. Coğrafik konumu, iklimi ve toprak yapısı ile ön plana çıkan çalışkan ve üretken bir il. Bu denli özelliği olan bir il elbette ki ilgi odağı haline geliyor. Hele ki Osmangazi Köprüsü’nün yapılması ile her yere ulaşımın kolay sağlanması da çok önemli bir rol üstlendi bu durumda. Yalova’da iş yapmak isteyen, yaşamak isteyenlerin sayısı bir hayli arttı. Elbette bu bir avantaj, ama diğer yönüyle de bir dezavantaj. Sanayi ve hizmetler sektöründen ciddi bir baskı alıyor Yalova. Elbette bizler tarımcılar olarak bundan çok da memnun değiliz zira tarımsal üretimin gerçekleştirildiği topraklarımızı, su kaynaklarımızı korumak durumundayız. Her canlı için vaz geçilmez olan 3 şey vardır: Hava, su ve gıda. Tarımsal üretimin sürdürülebilir olması için su ve topraklarımızı korumaya çalışıyoruz. Bunu elbette ki hep birlikte yapacağız. Sektörün sorunlarını öğrenecek ve tarımsal üretimin geliştirilmesini sağlamak adına hep birlikte çözümler üreteceğiz. Bu nedenle sizi doğrudan dinlemek ve çözümler ve tarımsal gelişimi sağlayacak adımlar içerecek bir yol haritası belirleme için Yalova’ya geldik”
 

Sektör temsilcileri sorunları anlattı

Toplantının en önemli kısmı ise sektör temsilcilerinin dinlenmesine ayrıldı. Ankara’dan gelen heyet sorunları tek tek dinleyerek notlar aldı. Toplantıda söz alan Yalova Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, “Yalova 25 bin ton yıllık Kivi üretim kapasitesine sahip bir il. Ancak Kivi bahçelerinin kurulumu zahmetli ve bir o kadar da masraflı. Yalova’da üreticiler üretim kalitesi anlamında Avrupa standartlarının da üzerindedir. Yalova’da kullandığımız sistem Avrupa teknolojilerinin önündedir. Elbette sektör olarak en önemli sorunlardan birisi suyun yeterli olmaması. Bu anlamda sulama suyu göletlerinin sayısının arttırılmasını istiyoruz. Öte yandan lojistik bir merkez haline gelen Yalova’da depo yapacak olan arkadaşlarımıza hibe desteği sürdürülmelidir. Kivi fidanları halen yurt dışından geliyor. Bu anlamda üniversitelerde bir Kivi Kürsüsü kurulması ile yerli Kivi fidanı üretilmesi anlamında mesafe alınabileceğine inanıyoruz” dedi.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kulaber de toplantıda söz alan diğer bir isim oldu. Kulaber, “Hayvan yetiştiriciliği birçok önemli sorunla baş etmeye çalışıyor. Suni tohumlamaya azalan ilgi bunlardan birisi. Suni tohumlama hibe desteklerinin arttırılması, yeniden suni tohumlamanın arttırılmasına imkan tanıyacaktır. Öte yandan buzağı desteklemelerinde de artış hayvansal üretime olumlu yansımalar yapacaktır” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim