Yalova'nın Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) kurulmasına uygun coğrafik yapısı ili yenilenebilir enerji şirketlerinin yeni gözdesi yaptı. 
Yalova, yenilenebilir enerjide hızla yol alıyor. Rüzgar potansiyeli bakımından özellikle Armutlu yarımadasının belli bölümleri iyi durumda olan Yalova’da iki ayrı şirket tarafından rüzgar enerjisinden elektrik elde etme çalışmaları başlatıldı. Ağaoğlu Enerji Grubu bünyesinde rüzgar enerji santralleri (RES) yatırımları yapmak amacıyla kurulan Bakır Enerji Elektrik üretim AŞ,  Kürek dağı RES projesi kapsamında Gemlik Körfezi'nde ve Yalova sınırları içinde yeni bir  yatırım yapacak.
Projeye göre Gemlik ve Yalova Çınarcık il sınırları içinde yer alacak 17 türbin 82.5 milyon liraya mal olacak ve yılda 102.5 milyon kWh enerji üretecek. Ağaoğlu Enerji Grubu şirketlerinden Maramarares RES' in Yalova Esenköy´de 18,45 megavat,  Çapar Elektrik´in de yine Esenköy mevkiinde 12 megavatlık RES projesi bulunuyor. Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nden yapılan duyuruda Bakır Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kürek dağı RES projesinde ÇED süreci başladı. Proje Gemlik Körfezi´ne hakim noktada, Yalova il sınırları ile Bursa il sınırları arasında yer alacak.
Çınarcık'ta 5 RES Kurulması Öngörülüyor
Gemlik ilçesinin sınırları içerisinde 12, Yalova´nın Çınarcık ilçesinin sınırları içerisinde 5 olmak üzere, toplam 17 RES türbini kurulması öngörülüyor. Toplam maliyeti 82.5 milyon lira olacak ve yılda 102.5 milyon kWh üretimin planlandığı proje, Gemlik´te Kürek Dağı, Hendekbaşı Tepe, Orta Tepe, Bakamak Tepe ve Çakal Tepe ile Yalova ili Çınarcık´ta Davlumbaz Tepe, Bakacak Tepe ve Delibaş Tepe mevkiini kapsıyor. Kürek Dağı RES projesi için, 2013 yılında Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ´ÇED Gerekli Değildir´ kararı verilmişti. Fakat Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü kurum yazısında ÇED Gerekli Değildir Kararı verilen 17 adet türbinden 5´inin Bursa Yenişehir Havalimanı´na bağlı Yalova istasyonunda hizmet vermekte olan CVOR cihazının sinyal performansına olumsuz etkisi olacağı belirtilmiş, türbin yerleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülmemişti.
Yeri Değişti
Türbin yerlerinin revize edilmesinin ardından bu yılın mart ayında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü´nün hava trafik kontrol hizmetleri açısından olumsuz bir etkinin olmayacağı ifade edilmişti. İşletme ömrü 49 yıl olan tesiste üretilen elektrik enerjisi, 154 kV enerji nakil hattı ile Gemlik Trafo Merkezi´ne bağlanacak. Ağaoğlu Enerji Grubu şirketlerinden Maramarares RES ´in Yalova Esenköy´de 18,45 megavat, Çapar Elektrik´in de yine Esenköy mevkiinde 12 megavatlık RES projesi bulunuyor.
Editör: TE Bilişim