Başkan Tunç, “4,5 yıllık bir mücadele içerisindeyiz. Belediyeden aldığımız çalışma ruhsatı adı altında diğer adıyla S Plakası, şu andaki konumuyla Yalova Belediyesi’nin bize vermiş olduğu ‘Servis Taşıma Kartı’ bir noktaya geldi. Servis taşıma kartını almış olduğumuz noktada almış olduğumuz haklar ile bize yapılan yönetmelik sayesinde hak bizde olduğu için hakkı devrettiğimizde o günkü rakamlar ile eski borcumuzu saymazsak 2 Bin 250 TL ile 3 Bin 300 TL arasındaki bir rakama aldık. Toplam borcumuz 5 Bin 300 TL idi. Şu anda esnaf bu işten vazgeçtiğinde ya da başka bir arkadaşa lazım olduğunda 15 Bin TL gibi bir fiyata devredebiliyor. Bu da esnafımızın bir telafisidir. Ama esnafımızın gördüğü zararlar karşısında telafi değildir. Aynı uygulama Altınova ve Çiftlikköy Belediyesi’nde de yapıldı.

Esnafımızdan gelen talepler doğrultusunda çoğu dedi ki anlaşma olsun o esnafla da anlaşalım. Yalova’nın şu anki nüfusu 200 bin civarı, diğer ilçelerin nüfusu 20 – 30 bin civarı. Bizim iş potansiyelimiz ile onların iş potansiyeli aynı değil. O yüzden herkes kendi mücavir alanındaki taşımacılığı yapsın diye karar aldık ve bunun arkasında duruyoruz. İlerleyen günlerde bu bize bir kazanç sağlayacak. Aracı bağlanmaz denilen firmaların geçen hafta araçları bağlandı. 81 Plakalı bir araç dahi bağlandı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’a bize vermiş olduğu sözü tuttuğu için teşekkür ederiz. Önümüzdeki süreçte bize verilen sözler tutulmaz ise ya da istediğimiz ortamda olmazsa sizi kahvaltıya değil eyleme bekliyorum. Şoför esnafı olarak Yalova’da yönetmeliği olan tek esnaf biziz. Bütün çalışmalarımız Yalova Belediyesi ve Yalova İl Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenliyoruz. Odayı aldığımızda 65 Bin TL olan borcumuz Nisan ayı itibariyle borcumuz kapanmıştır.”dedi.

Koçal,“Yalova büyürken insanların geleceğine de sahip çıkmalıyız”

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova’nın bir köy değil bir kent olduğunu belirterek Bu kentte bütün düzenin kurallara bağlı halde hayata geçmesi gerektiğini belirtti. Koçal, “Yalova büyürken, merkezin nüfusu şuan da 100 bin,  8-10 yıl içinde 250 bin olacak. Bütün imar planlarımız 250 bine göre. Bir anda büyük bir kitleler ile karşılaşacağız. Yaptığımız bütün çalışmalar buralarda da aksaklıkların olmaması için şimdiden ona yönelik hazırlıklı olmamız gerekiyor. Yalova 100 binden 250 bine giderken nasıl 250 bin olacak? Hangi insanlar burada bu sayıyı oluşturacak? Bu sayının içinde hangi insanlar ticareten ekonomik anlamda var olacak veya yok olacaklar? Bizim hassasiyetlerimizden bir tanesi şuan bu kentte yaşayan insanların ayakta durabilmesi, ekonomik anlamda büyüyebilmesi ve gelişebilmesi.

Yalova esnafı derken iki göbek öncesi Yalovalıyı değil şuan da kim Yalova’da yaşıyorsa bizim için o Yalovalıdır. Yalova büyürken insanların geleceğine de sahip çıkmalıyız. Bir disiplin sağlarken, Yalovalının esnafı, insanı dediğimiz başka bir kesimi de bıçak sırtı gibi kesip atmayı doğru bulmadık. Onlara da kurallara uymak kaydıyla bir zaman verdik. O zaman esnekliğini sağladık. Yalova Seyahat’e ait 6 adet otobüs servis plakasını alacak. Başka çaresi yok. Bu zaman esnekliğini başka hiç kimseye tanımak zorunda değilim ama onlarda bizim insanımız.”diyerek Yalova’da bulunan taşımacılık yapan araçların S Plakalı olma zorunluluğuna değindi.

Koçal, “Zamanında bu uygulama yapılmadığı için minibüsçüler mahkemelere gide gele avukat oldular”

Koçal,  il çapında bir takım kurallarının da kabullenilmesi gerekiyor. Yalova servis plakasının bir tüzüğü, disiplini uygulaması var ise Çınarcık’ın da aynı şekilde olacak Altınova’nın da olacak. Her belde ben köyüm diyerek kendi kafasına göre bu işi yapamaz. Yaparsa da hukuki olarak arkasında durmamız lazım. Zamanında bu uygulamayı Yalova’daki minibüsçüler yapmadığı için 10-15 yıldır mahkemelere gide gele avukat oldular. Zamanında bu kurallara herkes uysaydı bugün hiç problem yaşanmazdı. Aynı problemlerin yaşanmaması için servis meselesine aynı kuralların il çapında hayata geçmesi gerekiyor. Yalova dışından, merkezin dışından, Altınova’dan veya başka bir yerden gelip servis plakası almak isteyenlere esneklik sağlayacağım. İkamet eden vatandaşı işyerine taşıyacak olan servis, ikamet eden beldedeki plakaya sahip olan servistir. Bugün tersanelerden dolayı Altınova’da yaşıyoruz yarın Çiftlikköy’de belki yaşayabiliriz. Yalova’da oturan insan Altınova’ya gidiyor ise Yalova’nın servisi taşıyacak. Altınova’da oturan insan onu Altınova’nın insanı taşıyacak. Bu kadar adil bir durum.”dedi.

Koçal,“Yalova’da taşımacılık gelecek adına çok büyük bir potansiyel içeriyor”

Kısa bir süre sonra Yalova’nın geleceğinde turizmin önemli olduğunu belirten Koçal, Turizmde de taşımacılığın önemli olduğunu vurguladı. Çok kısa bir süre sonra Yalova’nın turist sayısının 1,5 milyon kişi olacağını iddia eden Başkan Koçal, bununla ilgili her türlü çalışmayı herkesin yapmak zorunda olduğunu ve kendilerinin de konu ile ilgili bir çalışma yapacaklarını söyledi. Turist kapasitesini taşınma işlemi ile beraber geleceğini söyleyen Yakup Koçal, “Bugün Altınova gibi gözüken problem açılacak olan sanayi kuruluşlarından dolayı Çiftlikköy’de, turizmden dolayı Termal, Çınarcık ve Armutlu’da söz konusu olacak ama hepsi Yalova’nın merkezine bağlı olacak. Biz sözümüzün arkasındayız. Günlük yaşanacak problemler olursa çözeceğiz.

Yalova’nın geleceği ile ilgili taşıma sistemini diğer esnaf kesim ile de yapabiliriz. Yalova hepimizin yaşamaktan mutlu olduğu bir kent haline dönüşür diye düşünüyorum. Yalova’da taşımacılık gelecek adına çok büyük bir potansiyel içeriyor. 250 bin nüfusu ile Yalova merkez, yaklaşık 500 bin kişilik bir il olarak en az 1,5 milyon turisti barındıracak bir kent olarak, eski bir kent olduğundan yollarının da çok geniş olmadığından özel araçların minimize olacağı bir ulaşım vizyonu, Yalova’da ulaşım ile ilgili organizasyonları servisçiler için ciddi bir potansiyele dönüştüreceğine inanıyorum.” diyerek taşımacılığın çok önemli olduğunun altını çizdi.

Geçen belediye dönemi Trafik Komisyon Betsmove Başkanı olduğunu söyleyen AKP Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, servisçilerin sorunlarının çok iyi bildiğini belirtti. Yalova esnafına şiddetle sahip çıkmaları gerektiğini belirten Mustafa Pehlivan, “Yalova çok büyük bir potansiyele sahip. Gelecek 5 yıllık süreçte 600 binlik bir nüfus öngörülüyor. Yalova esnafının çok ciddi beklentileri ortaya çıkacak. Ama bunun kamu düzeni içerisinde oturtulması gerekiyor. İlçeler ile ilgili sıkıntıların farkındayız ve bunları da çözeceğiz. Her anlamda sizin arkanızdayız.”dedi.

Editör: TE Bilişim