Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya İl Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcıları İrfan Sakinci ve Selçuk Yaman, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Konu Uzmanı Dr. Kemal Kahraman, Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Şube Müdürleri, Altınova, Çınarcık ve Çiftlikköy İlçe Müdürleri ile Teknik Personeller katıldı.

Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Yıldız tarafından projeyle ilgili verilen bilgide  Yalova'nın Kivi üretiminde lider konumda olması nedeniyle, üretimde verim ve kaliteyi artırmak amacıyla İl Müdürlüğü olarak hazırladıkları "Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" nin Bakanlık tarafından kabul edildiğini ve projenin 2019-2020 yılları arasında Altınova, Çınarcık ve Çiftlikköy'de seçilecek kivi bahçelerinde uygulanacağını, projenin paydaşları olan, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Kivi Yetiştiricileri Birliği, Arı Üreticileri Birliği, Çiftlikköy Ziraat Odası, Altınova, Çınarcık ve Çiftlikköy İlçe Müdürlükleri ile birlikte yürütüleceğini ifade etti.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmada, Arının Kivi bitkisinde meyve verimi üzerine etkisinin diğer tozlaştırıcı faktörlere göre 6,9 kat daha fazla olduğu belirlendi. Arı tarafından tozlaşan bitkilerde bir adet meyve ağırlığı ortalama 98,23 gr. iken arısız tozlaşan bitkilerde 43,6 gr. olarak belirlendiği, arı ile tozlaşan meyvelerin daha ağır, parlak ve dolgun oldukları ifade edildi.

Projenin birinci yılında Altınova İlçesinde belirlenen bahçeden 2 kivi ağacı kafes içerisine alınarak bal arısının girişini engellemek için çiçeklenme öncesinde, üzeri 4  x 4 mm delikleri olan file (balarısının giremeyeceği maksimum büyüklük)  ile kapatılacak. Çiçeklenme başlangıcı öncesi her bahçeye bir bal arısı kolonisi getirilecek. Çiçeklenme dönemi sonunda file kaldırılacak. Projenin ikinci yılında ise birinci yıl uygulamaları Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerinde devam edecek. Projeden elde edilecek sonuç Afiş, Liflet, Broşür, Eğitim Toplantıları, yazılı ve görsel medya ve düzenlenecek tarla günleriyle çiftçilere ve arı yetiştiricilerine duyurulacak.

Projeden beklenen sonuçlar:

Kivi Yetiştiricileri: Böcekler arasındaki en önemli tozlaştırıcı olarak kabul edilen bal arılarının kivi bahçelerinde kullanılmasıyla ağaç başına verimi ve dolayısıyla karlılıklarını artıracaklar. Arıcılar: Kivi bitkisinin çiçekleri bal arıları için önemli bir polen kaynağı olduğundan kaliteli polen ve bal üretimi sağlayacaklar.  Kivi Pazarlamacıları: Arıların yardımıyla iyi bir döllenme sonucu meyveler kaliteli olacağından tüketiciler albenisi yüksek olan ürünleri tercih edecek ve pazarlamada önemli avantajlar sağlayacaklar.

Editör: TE Bilişim