TÜRSAB Yalova Temsilcisi ve TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Başol Haraç 2016 yılında Yalovalıların ağırlıklı olarak nerelerde tatil yaptıkları ve Yalova'nın da nerelerden turist çektiğini anlattı. Yalovalılar en fazla Akdeniz, Ege, Kıbrıs ve Avrupa'ya gitmeyi tercih ederken Ortadoğu'dan ve iç pazardan gelen turistlerin gözdesi ise Yalova olmayı sürdürüyor. 
Yaz aylarının gelişi ile birlikte tatile çıkan vatandaşlarda planlamalarını yapmaya ve tatillerini geçirecekleri noktalara seyahat etmeye başladılar. Bu kapsamda Yalovalıların ağırlıklı olarak nerelerde tatillerini geçirdikleri ve Yalova'nın ise nereden turist çektiğini özetleyen TÜRSAB Yalova Temsilcisi ve TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Başol Haraç özellikle Akdeniz ve Ege'de iç pazara yönelik çok önemli fiyat ve kampanya avantajları olduğunu söyledi. Akdeniz ve Ege'nin bu yıl Avrupa ve Rusya'dan turist çekemediği için iç pazara yöneldiğini dile getiren Haraç, " Ülke turizmi bu yıl son derece zor bir süreçten geçiyor. Tüm ülke bu durumda. Ege ve Akdeniz'de ciddi sıkıntılar var. Çünkü o bölgeler ağırlıklı olarak Rusya ve Avrupa pazarına endeksli çalışıyorlar. Buralarda yaşanan terör olayları ve Rusya krizine bağlı olarak inanılmaz kayıplar yaşanıyor. Bu iki pazardan yok denecek sayıda az turist geliyor. Konaklama sektörü ve seyahat acenteleri zor durumda. Yalova'da bu kayıp minimum bazda yaşanıyor. Çünkü Yalova Avrupa ve Rusya pazarı ile entegre olmuş bir il değil. Saha çok iç  pazar ve Ortadoğu ile çalışan bir turizm noktasıyız. Ortadoğu pazarında bu sezon çok fazla bir kayıp yaşanacağını düşünmüyorum. Geçen yıllarda ki konaklama ve kişi rakamlarını bu yılda tutturacağımıza inanıyorum. Eğer bu rakamlarda bir gerileme yaşasak bile bunun %5'leri aşacağını düşünmüyorum. Avrupa ve Rusya pazarından bu yıl turist gelmemesinin iç pazara olumlu yansımaları da var. Özellikle Ege ve Akdeniz'de konaklama sektöründe fiyat ve kampanya bazında iç pazara yönelik çalışmalar var. O nedenle bu sezon iç pazarda geçmiş yıllara nazaran daha geniş bir hareket beklentisi içerisindeyiz. İç pazar ülke açısından çok önemli. Çünkü büyük bir nüfusa sahibiz" dedi. 
Akdeniz ve Ege Yalovalıların gözdesi
TÜRSAB Yalova Temsilcisi ve TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Başol Haraç Yalovalıların tatilde ağırlıklı olarak güney sahillerini tercih ettiğini vurgulayarak, "Yalovalılar ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege tercih ediliyor. Akdeniz'de Antalya, Kemer, Belek, Side ve Alanya, Ege'de ise Bodrum, Marmaris, Çeşme talep görüyor. Kıbrıs 4 mevsim Yalovalıların önemli tercihlerinden birisi olmayı sürdürüyor. Avrupa'ya da Yalovalılardan önemli bir talep geliyor. Burada ise en önemli tercih İtalya oluyor. İtalya'yı ise İspanya izliyor. Orta Avrupa yani Budapeşte, Viyana ve Prag'da bu iki ülkenin takibinde. Çizme Dünya turizminin başkenti diyebilirim. Bize yakın ve benzer bir coğrafya ve kültür, dolayısıyla Türkler burayı tercih ediyor. Yakın olması, ulaşım kolaylığı ve fiyatlarının da ucuz olması bunda önemli bir rol oynuyor. Yurtdışı turlara yönelik talep de son yıllarda çok arttı. Rahatlıkla vize alınabiliyor. Vize alımlarında bir sorun yaşanmıyor. Yunanistan'da son yıllarda talep almaya başlayan bir ülke. Vatandaşlarımız Yunan adalarında tatili keşfetmeye başladılar. Buralara yönelik Cruise Gemi turları var. Mikanos, Pire, Santorini rotasında gerçekleşen turlar vatandaşlarımızı çekmeye başladı. Vizesiz ülkeler de rağbet görüyor. Özellikle Uzakdoğu ülkelerine giden turist sayısı bir hayli fazla. Bangkok, Tayland, Singapur, Pataya, Puket vize gerektirmemesi nedeniyle çok talep alıyor" diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim