Marka’nın ev sahipliğinde Grand Aydoğan Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, Yalova’nın geleceğine ilişkin sorunlar kurumların katılımıyla masaya yatırıldı. Toplantıda, Vali Esengül Civelek’in yanı sıra Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer,  kaymakamlar, belediye başkanları, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Niyazi Eruslu, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, kurum müdürleri ve oda başkanları da hazır bulundu.

Kültür ve Turizm, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Sosyal Yapı, Sanayi ve Ticaret, Çevre ve Kentleşme olmak üzere beş başlık altında toplanan çalışma masaları, kendi konularına ilişkin sorunları masaya yatırdılar.

Toplantılar sonucunda illerin yol haritası netleşecek…

Toplantının açılış konuşmasını yapan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Fatih Akbulut, MARKA olarak il ölçeğinde kurumlar beraberinde yapılan toplantılarla sorunların tespit edilip çözüm yolları üzerinde müzakere gerçekleştirileceğini söyledi. Akbulut, Doğu Marmara Bölge Planı çerçevesinde, Yalova’dan sonra Sakarya ve Bolu illerinde yapılacak toplantıların ardından iller bazında yol haritasının belirleneceğini söyledi.

MARKA Genel Sekreteri Akbulut sözlerini şöyle sürdürdü: “3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8.inci maddesi uyarınca Kalkınma Bakanlığı tarafından verilen yetkiye istinaden hazırlanan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova İllerini kapsayan ‘Doğu Marmara Bölge Planı’nın geçerli olduğu 2010-2013 dönemi tamamlanmak üzere olup, 2014-2023 dönemi Doğu Marmara Bölge Planı’nın hazırlıklarına başlanmıştır. Bölge Planı’nın hedeflerine ulaşması, bölgedeki tarafların bu planı benimsemesine, kaynak ve çabalarını kalkınma için ortak hedefler doğrultusunda seferber etmesine bağlıdır. Bölgemizin geleceğine dair amaç ve fikir birliğine ulaşılabilmesi ve bu suretle planın hayata geçirilebilmesi için toplumun tüm kesimlerince Doğu Marmara Bölge Planı’nın hazırlıklarına katılım sağlanması ve temel kalkınma önceliklerinin tespitinde yerel ve merkezi düzeyler arasında bilgi alışverişinin gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bölge Planı’nın 2013 yılının 3.çeyreğinde Ajans Kalkınma Kurulu görüşü ve Yönetim Kurulu onayına ilaveten,  bölgesel gelişme konularının teknik düzeyde tartışıldığı ve başkanlığını Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı’nın yaptığı Bölgesel Gelişme Komitesi ile 641 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan ve Sayın Başbakanımızın başkanlığını yaptığı Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu’nun onayına sunulması öngörülmektedir” dedi.

Vali Civelek, “Çevreye duyarlı sanayiye açığız”

Yalova Çalışma Toplantısında bir konuşma yapan Yalova Valisi Esengül Civelek de, Bölge Planlarının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Daha önce de Yalova’nın geleceğine ilişkin çözüm önerilerinin yer aldığı toplantılar yapılmıştı. Ancak bu çalışma toplantısının farkı, sorunları hangi kurumlarla ve hangi vadelerle çözebiliriz, toplantı bu çerçevede gerçekleştirilecek. Doğu Marmara; vizyonu, stratejik konumu, farklı ekonomik yapısıyla değer üreten ve yaşam kalitesiyle farklılık yaratan, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada marka olacaktır” dedi. Bölge Planlarının uygulanabilirliği çerçevesinde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı kapsamında geçtiğimiz üç yıl içinde eğitimler düzenlendiğini belirten Vali Civelek, “Yatırım  ve yatırımcılar yönlendirildi.2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı, Türkiye’nin 2023 Bölge Hedeflerine hizmet edecek. Yalova, tarım, sanayi aynı zamanda turizm kentidir. Ayrıca gurur duyduğumuz üniversitemizle de aynı zamanda eğitim kentidir. Yalova’da çevreye duyarlı sanayiye de açık olduğumuzu belirtmek isterim. Doğu Marmara’nın belirlenen vizyonuyla Yalova’nın vizyonu örtüşmüş vaziyettedir” dedi.

Konuşmaların ardından kaymakamlıklar, kurumlar, belediyeler, oda temsilcilerinden oluşan gruplar; beşli çalışma masası şeklinde ayrılarak, konularına ilişkin sorunları masaya yatırdılar.
Editör: TE Bilişim