Kivi denilince Türkiye’nin önde gelen üretim merkezlerinden Yalova’nın Altınova ilçesinde kurulması planlanan Kivi Borsası hayata geçecek mi? Yalova’daki kivi üretiminin büyük bir bölümünün karşılandığı Altınova ilçesi Subaşı Beldesi’nde Kivi Borsası kurulması çalışmaları için ilk adımı atan beldenin eski belediye başkanı Musa Kuş’un görevini devretmesi ile birlikte projenin devam edip etmeyeceği de bilinmezliğini koruyor.

Kivi üretiminin yoğun olarak yapıldığı Subaşı Beldesi’nde iki yıldır düzenlenen Kivi Festivali ile üreticilerin sorunları masaya yatırılıp, Yalova’nın kivi üretimindeki öncülüğü tüm Türkiye’ye tanıtılırken, Kivi Borsası kurulması da gündeme gelmişti.

Yalova’da Kivi Borsası kurulması çalışmalarının eski Subaşı Belediye Başkanı Musa Kuş döneminde başlatıldığını ve şu anda projenin devam edip etmeyeceğinin bilinmediğini  belirten Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, “Kivi üretiminin yaklaşık %50’sinin Yalova’dan karşılanıyor olması ve kivi depolarının bulunması sebebi ile kivi borsasının burada kurulması önem taşıyor. Kivi, Rize ve Çanakkale hattında üretilen bir ürün. Karadeniz’deki arkadaşlarımız da gelip borsadan yararlanabilirlerse iyi olur, çünkü fiyat farkı oluşuyor. Nakliye var, onlar da kendi ürünlerini burada depoluyorlar. Deposu olmayan üretici ürününü satmak zorunda. Ancak borsa oluşursa herkes ne yapacağını ve ne satacağını bilir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim