25 Kasım'da sona eren devlet alacaklarının yapılandırılmasına yönelik düzenlemeden 6 bin 153 SGK'lı yararlandı. Genel Sağlık Sigortalılığı prim borcu bulunanlar için ise son yapılandırma başvuru tarihi 2 Ocak 2017'de sona erecek.
Yalova SGK İl Müdürü Mehmet Salih Aydın,  25 Kasım 2016 tarihinde sona eren 6736 sayılı kanun kapsamındaki kurum alacaklarının yapılandırılmasına yönelik düzenleme ile ilgili bilgi verdi. Aydın ilk tiki taksitin ödemesinin çok önemli olduğunu hatırlatarak, "Resmi gazetede 19.08.2016 yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin torba kanun ile 2016/Haziran ve öncesine ait Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçları, sigortalı ve işverenlerin taleplerine istinaden yapılandırıldı. Gecikme zammı, gecikme cezası ve bunlara bağlı fer’ilerin tamamının tahsilinden vazgeçildi. Yerine Yİ-ÜFE olarak adlandırılın ve daha küçük miktarda alacak tahsil edilecek.  Yapılandırmaya son başvuru tarihi 31 Ekim 2016 iken, Bakanlar Kurulu kararıyla bu tarih 25 Kasım 2016’ya ertelenmişti. Borçlarını yapılandıran sigortalılar ve işverenlerin ilk iki taksitlerini mutlaka süresinde ödemeleri gerekmektedir. İlk iki taksiti ödemeyenlerin yapılandırmaları bozulacaktır. İlk iki taksit sonrasındaki taksitler içinde bir yılda en fazla iki taksit süresi dışında ödenebilir. İlk taksit ve peşin ödeme son tarihi 2 Ocak 2017. Yapılandırmada peşin seçeneğini işaretleyenlerin ödemelerini bu tarihe kadar mutlaka yapmaları gerekmektedir" dedi.

6 bin 153 başvuru
SGK'ya prim borcu olan mükelleflerin yapılandırma fırsatına büyük bir ilgi gösterdiklerini dile getiren Aydın, "Yalova Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde de önceden alınan önlemler ve bazı borç türlerine elektronik başvuru yapabilmenin kolaylığı olması nedeniyle vatandaşları mağdur edecek yoğunluk yaşanmadan tamamlandı.
6736 Sayılı Yapılandırmadan 3386'sı işveren, 1983'ü 4/B (Bağkur) ve 784'ü diğer tür olmak üzere toplamda 6 bin 153 kişi yapılandırmadan yararlandı" dedi.
GSS'de son başvuru tarihi 2 Ocak 2017
Genel Sağlık Sigortası konusunda da bilgi veren SGK Yalova İl Müdürü Mehmet Salih Aydın, "Ziraat Bankası ile yapılan protokol sonucu gün, yaş ve prim ödeme gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen prim borcu nedeniyle emekli olamayan vatandaşların kredi kullanımı sağlanması için belgeleri verildi.Genel Sağlık Sigortalılığı prim borcu bulunanlar için ise son yapılandırma başvuru tarihi 2 Ocak 2017, İlk taksit veya peşin son ödeme ise 28 Şubat 2016'dır" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim